20 godina modernog uživanja u vožnji

Uspešna priča koja traje već dve decenije: početkom 2001. godine počinje proizvodnja delova karoserije za MINI u Svindonu. Nešto kasnije, 26. aprila 2001, prvi „novi MINI“ otkotrljao se sa proizvodne trake u Oksfordu. Od tog dana, MINI je napravio više od pet miliona premijum automobila u Velikoj Britaniji. Trenutno se samo u proizvodnom pogonu u Oksfordu proizvode modeli MINI sa troja i petora vrata, zatim MINI Clubman kao i potpuno električni model MINI Cooper SE – i svi zajedno silaze sa iste proizvodne trake.

 

Predsednik upravnog odbora BMW Group, Oliver Cipse bio je zadužen za proizvodnju svih MINI modela u postrojenju u Oksfordu od 2007. do 2008. Povodom obeležavanja 20. godišnjice od početka proizvodnje, rekao je: „Čestitam apsolutno svima u MINI postrojenjima u Oksfordu i Svindonu na postizanju velikog uspeha u proizvodnji. Moja sećanja na vreme koje sam proveo u Oksfordu su veoma živopisna. Bilo mi je pravo zadovoljstvo da radim u domu i srcu MINI brenda sa tako posvećenim i stručnim ljudima od kojih je skoro četvrtina posvetila ovih 20 i više godina proizvodnji naših automobila.”

 

Trenutno, u oba MINI postrojenja u Oksfordu i Svindonu, zaposleno je više od 4.500 obučenih radnika, uključujući i 130 pripravnika. Svi zajedno, timski se staraju da se na Ostrvu svakoga dana proizvede oko 1.000 različitih MINI modela – po jedan na svakih 67 sekundi.

 

Peter Veber, izvršni direktor postrojenja u Oksfordu i Svindonu od 2019, dodaje: „Izuzetno sam ponosan na naše timove u Oksfordu i Svindonu i na njihov neverovatni doprinos poslu. Njihova trajna posvećenost i strast koje traju više od 20 godina, omogućila nam je da ojačamo reputaciju koju MINI danas ima u celom svetu.“

 

Postrojenja u Oksfordu i Svindonu nisu bez tradicije u proizvodnji automobila: automobili se u Svindonu proizvode već celih 65 godina dok se u Oksfordu proizvode neverovatnih 108 godina. Mnogo dugih godina taj rad se odvijao u tišini, ali, od skoro, postrojenje u Oksfordu postaje pravi magnet za turiste. U međuvremenu, nagrađivana MINI fabrika, oduševila je više od 26.000 posetilaca koji su imali priliku da vide kako nastaje MINI.

 

Energetski skok u budućnost oksfordsko postrojenje pravi 2020. godine kada se, po prvi put, sa proizvodnih traka otkotrljao MINI Cooper SE, prvi potpuno električni model ovog brenda.

 

I to je samo početak: početkom sledeće dekade, MINI će postati prvi brend pod okriljem BMW Grupe koji će proizvoditi isključivo modele sa potpunim električnim pogonom. U proteklih 20 godina, postrojenja u Oksfordu i Svindonu odigrala su presudnu ulogu u stvaranju proizvodnog procesa koji je veoma održiv i kao takav, nezamenjiv deo ukupne strategije u smanjenju emisije štetnih gasova kojoj je BMW Grupa u potpunosti posvećena.

 

MINI robna marka i proizvodnja u Velikoj Britaniji:

26 April 2001
MINI počinje da se proizvodi u postrojenju u Oksfordu.

 

2002
Samo 13 meseci nakon početka proizvodnje, sa proizvodnih traka postrojenja u Oksfordu silazi 100.000-ti MINI.

 

2004
BMW Grupa najavljuje investiciju vrednu 40 miliona funti u postrojenje u Svindonu.
MINI Cabrio predstavljen javnosti.  

 

2006
Postrojenje Hams Hal započinje s izradom nove generacije motora i snabdeva fabriku u Oksfordu za proizvodnju MINI modela, te tako stvara proizvodni trougao na tlu Britanije za proizvodnju svih modela sa znakom MINI.
MINI Cooper S i John Cooper Works GP Kit predstavljeni su javnosti.

 

2007
MINI postrojenje u Oksfordu uvodi inovativnu tehnologiju farbanja. Postrojenje u Oksfordu postaje prva proizvodna lokacija unutar BMW Grupe koja koristi IPP integrisani proces farbanja (Integrated Paint Process).
Izuzetni, inovativni sistem donosi ogromne energetske uštede i smanjuje emisiju štetnih gasova za više od deset procenata u postupku farbanja školjke.

 

2008
Novi MINI Clubman predstavljen javnosti.

 

2009
Početak testiranja serije MINI E, uz podršku vlade Velike Britanije. Terenska testiranja širom sveta koje BMW Grupa sprovodi s ciljem evaluacije tehničkih i socijalnih aspekata kod korišćenja vozila u svakodnevnom životu.

 

2010
Javnosti je predstavljen prvi model ovog brenda sa pogonom na sva četiri točka, MINI Countryman.

 

2011
Novo proširenje ponude modela uključuje i MINI Coupé.

 

2012
Javnosti predstavljen i MINI Roadster.

 

2013
Premijerno prikazan i MINI Paceman.

 

2014
Javnosti predstavljen i prvi MINI sa 5 vrata.
Jedna od najvećih solarnih farmi u Velikoj Britaniji postavljena je na krovu fabrike MINI u Oksfordu. Preko krova cele lakirnice, takozvana solarna farma sa više od 11.500 solarnih panela, pokriva površinu od preko 20.000 kvadratnih metara (pet fudbalskih terena). Solarna farma generiše dovoljno električne energije koja predstavlja ekvivalent potrošnje od 850 domaćinstava (preko 3 megavata). Ova tehnologija omogućava postrojenju u Oksfordu da umanji svoj ugljenični otisak za nekih 1.500 tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou.

 

2015
Javnosti je predstavljen novi MINI John Cooper Works GP.

 

2017
Druga generacija modela MINI Countryman predstavljena javnosti.

 

2019
MINI u svom postrojenju u Oksfordu ispraća silazak sa trake 10-milionitog MINI primerka.
Najava dve nove perjanice u ponudi modela: treća verzija modela MINI John Cooper Works GP i premijerno, prvi potpuno električni, serijski proizvedeni model, MINI Cooper SE.

 

Januar 2020
U postrojenju u Oksfordu započinje se s proizvodnjom modela MINI Cooper SE. Ovaj potpuno električni MINI u celosti je integrisan u postojeće proizvodne procese. Ovaj podatak uvodi ovo postrojenje unutar BMW Grupe kao prvo postrojenje u kojem sa proizvodne trake istovremeno silaze električni modeli i modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, te ga čine fleksibilnim proizvodnim centrom koji tako može da odgovori na sve globalne zahteve kupaca.
Zaključno sa 2020, 17.580 različitih modela ukupno je prodato i isporučeno kupcima širom sveta.

 

Oktobar 2020
MINI objavljuje svoje buduće planove za proizvodna postrojenja i novu strategiju koja se fokusira na elektromobilnost, uvođenje novih crossover modela kao i proizvodnju svojih modela u Kini, počev od 2023. godine.

 

Mart 2021
MINI objavljuje potvrdu da će poslednji model ovog brenda sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem biti predstavljen 2025. godine. S početkom 2030-tih, započeće sa proizvodnjom isključivo električnih modela.