KREATIVNOST I ZANATSKO UMEĆE U OKVIRU TEHNOLOGIJE.

Električna vožnja nudi nove mogućnosti uzdizanja MINI iskustva vožnje na novi nivo prefinjenosti i performansi. Naše inovacije i tehnologije postaju pametnije – ali način na koji ih koristimo omogućava nam da pokrenemo značajna poboljšanja i oblikujemo održiviju budućnost.

mini elektromobilnost – mini electric – tehnologija mini elektromobilnost – mini electric – tehnologija
E-mobilnost - tehnologija - plug-in

SVE KREĆE OD INVENTIVNOSTI.

mini elektromobilnost – mini electric – električni pogon mini elektromobilnost – mini electric – električni pogon

ELEKTRIČNI POGON.

Od samog početka, MINI se uspostavio kao definitivni kompaktni automobil. A MINI Hatch sa 3 vrata je sada dostupan sa potpuno električnim pogonom. MINI Electric kombinuje našu tradicionalnu kreativnu upotrebu prostora sa tehnologijom orijentisanom na budućnost.

Visokonaponska litijum-jonska baterija je raspoređena u obliku slova T i postavljena po dužini poda vozila. Težište je mnogo niže nego kod MINI-ja na benzinski pogon, što omogućava poboljšanu stabilnost i agilno rukovanje. Nasleđe inovacija živi dalje. Nastavljamo da pripovedamo priču.

VOŽNJA.

Dinamična, ali uglađena. Kompaktni sistem MINI Electric proizvodi izuzetno niske vibracije i omogućava vam da klizite gradom u gotovo tišini.

Brza i direktna. Pogon vam odmah obezbeđuje pun obrtni momenat koji isporučuje uzbudljivu agilnost, senzacionalno ubrzanje bez ikakvog zaostajanja, bez ikakvog prekida u menjanju stepena prenosa za izuzetno brzu vožnju.

Vožnja jednom pedalom. Možete voziti skoro u potpunosti sa samo jednom pedalom. Ubrzajte do željene brzine. I ponovo punite bateriju svaki put kada podignete nogu ili zaustavite auto.

mini elektromobilnost – mini electric – električna vožnja mini elektromobilnost – mini electric – električna vožnja

„Stavlja vam osmeh na lice.”

Vozači MINI Electric-a nam govore šta vole kod vožnje.
MINI Electric – Resolute Edition – nanuq bela boja

MINI ELECTRIC RESOLUTE IZDANJE NANUQ BELE BOJE.

Na jeziku Inuita, Nanuq znači „polarni medved“. Nanuq bela je nova boja karoserije MINI Electric Resolute Izdanja. Podseća na svetlo krzno ovih impresivnih životinja. I poređenja se tu ne završavaju, jer čak i na ekstremnim temperaturama ispod nule, električni pogon, visokonaponska baterija, energetska elektronika i tehnologija punjenja impresioniraju svojim pouzdano visokim performansama. 

Uskoro dostupno, novi MINI Electric Resolute Izdanje ima šta da kaže prolaskom svake krivine – i spreman je da svaki trenutak učini nezaboravnim. 

MINI electric – elektromobilnost – isključivo električni
E-mobilnost - tehnologija - potpuno električna E-mobilnost - tehnologija - potpuno električna

POTPUNO ELEKTRIČNI DO 2030.

Zvanično je. MINI-jevo poslednje vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem biće lansirano 2025. godine. Do 2030. godine, MINI asortiman će biti isključivo električni.

MINI electric – elektromobilnost – isključivo električni
Mini Countryman PHEV – hibrid – SAV Mini Countryman PHEV – hibrid – SAV Mini Countryman PHEV – hibrid – SAV
E-mobilnost - tehnologija - mini električna ikona

DELIMIČNO ELEKTRIČAN. PUN AVANTURE.

Mini Countryman PHEV – hibrid – SAV

MINI COUNTRYMAN PLUG-IN HIBRID. 

MINI Countryman Plug-In Hibrid nudi prostor i duh koji su vam potrebni za sve vrste avantura, dok usput emituje manje izduvnih gasova. Pokreću ga i motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električni motor, tako da možete da doživite naelektrisanu kombinaciju u svakodnevnim vožnjama, kao i u izvanrednim bekstvima iz svakodnevnog života.

ALL4 POGON NA SVA 4 TOČKA.

ALL4 pogon na sva četiri točka je inteligentni sistem vektorisanja obrtnog momenta koji maksimizira vuču na praktično bilo kojoj površini. Njegovo elektrohidraulično kvačilo sa više diskova glatko varira količinu pogonskog momenta raspoređenog preko MINI TwinPower Turbo motora na prednju i zadnju osovinu u skladu sa situacijom prilikom vožnje.

Navedeno osigurava optimalnu vuču, maksimalnu stabilnost i još zabavnije krstarenje krivinama.

mini countryman PHEV – hibrid – ALL4 pogon na sva četiri točka mini countryman PHEV – hibrid – ALL4 pogon na sva četiri točka
mini Countryman PHEV – hibrid – eDrive mini Countryman PHEV – hibrid – eDrive

MAX EDRIVE.

Opciona eDrive usluga preko MINI Connected-a maksimizira udobnost i efikasnost vašeg modela MINI Electric i MINI Countryman Plug-in Hibrid. Dok vozite, on neprekidno izračunava vašu zelenu rutu - energetski najefikasniji put kojim možete da vozite. Saznajte više o sledećoj stanici za punjenje, dometu baterije, statusu punjenja ili preostalom vremenu punjenja na centralnom displeju ili u MINI aplikaciji.
Pored toga, eDrive nudi proširene opcije podešavanja za vašu bateriju i usluge na daljinu za praktičan rad funkcija vozila preko vašeg pametnog telefona. Usluga vam takođe pomaže da vozite efikasnije tako što procenjuje podatke sa vašeg poslednjeg putovanja zajedno sa drugim statističkim podacima.

 

DRUGI EV KONCEPTI.

Dva druga koncepta električne mobilnosti mogu se naći na putu.
mini elektromobilnost – mini electric – tehnološki koncepti

BLAGI HIBRIDI.

Regenerativno kočenje nadoknađuje energiju koja bi se inače izgubila pri usporavanju i ponovo je raspoređuje kako bi povećala snagu vašeg motora, pomažući mu da radi ekonomičnije. Ne možete puniti blagi hibrid direktno preko kućne utičnice ili javnog punjača.

mini elektromobilnost – automobili sa vodoničnim gorivnim ćelijama – tehnologija

EVS GORIVNA ĆELIJA – NA VODONIK.

Automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama pokreće električni motor. Razlika je, međutim, u tome što oni sami proizvode struju. Dakle, za razliku od BEV-a i PHEV-a, oni ne dobijaju snagu od ugrađene punjive baterije. Umesto toga, automobili na vodonik efektivno imaju sopstvenu efikasnu elektranu - gorivnu ćeliju.

NAJČEŠĆA POSTAVLJENA PITANJA

Ako želite da povežete svoje vozilo sa MINI aplikacijom, izaberite „Vozilo“ > „Garaža“ > „Dodaj vozilo“. Pratite uputstva u aplikaciji korak po korak, ostajući blizu svog MINI-ja. Morate da unesete bezbednosni kod, koji se nalazi u „MINI porukama“ u vašem MINI-ju, u MINI aplikaciju u roku od tri sata. Sigurnosni kod možete pronaći u odeljcima „MINI Connected“ i „MINI poruke“ na zabavno-informativnom sistemu vašeg MINI-ja.
ZELENI režim u vašem MINI-ju vam nudi konzistentno podešavanje za smanjenje potrošnje u svrhu dostizanja maksimalnog dometa. Da biste aktivirali ZELENI režim, pritisnite prekidač MINI režima vožnje nadole dok se ZELENO ne prikaže na instrument tabli.

ALL4 pogon na sva četiri točka je inteligentni sistem vektorisanja obrtnog momenta koji maksimizira vuču na praktično bilo kojoj površini. Njegovo elektrohidraulično kvačilo sa više diskova* je povezano je sa dinamičkom kontrolom stabilnosti i glatko varira količinu obrtnog momenta raspoređenog preko MINI TwinPower Turbo motora na prednju i zadnju osovinu u zavisnosti od situacije prilikom vožnje. To sve znači optimalnu vuču, maksimalnu stabilnost i još zabavnije krstarenje krivinama.

MINI Connected je grupa „povezanih“ proizvoda dostupnih u različitim paketima ili paketima koji koriste mobilne i internet tehnologije koje omogućavaju povezivanje unutar i van vašeg vozila. 

WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) je pravno obavezujući postupak testiranja za sve proizvođače automobila koji utvrđuje brojke za emisiju izduvnih gasova i potrošnju goriva. Ovo laboratorijsko ispitivanje će takođe biti dopunjeno testom emisija koji meri zagađivače direktno na putu; RDE (Real Driving Emissions, SR: Realna emisija izduvnih gasova).

MINI aplikacija je poput daljinskog upravljača na vašem telefonu. Možete da proverite svoj domet i da dopunite punjenje, da planirate rute na osnovu potrošnje baterije i da aktivirate klima uređaj pre ulaska u auto kako biste tačno podesili temperaturu u kabini pre nego što uđete. Počnite iz udobnosti svog kauča tako što ćete planirati rutu iz aplikacije, a zatim je pošaljite direktno u zabavno-informativni sistem svog MINI-ja kako biste bili spremni za polazak. Pored toga, možete da koristite MINI aplikaciju na svom pametnom telefonu da biste pronašli mesto gde ste parkirali i čak proverili da li ste zaključali vrata.

Zelene karakteristike bilo kog električnog automobila na kraju zavisi od izvora glavne struje koja puni bateriju. Drugi aspekt dugotrajnog CO2 otiska je energija koja se koristi za proizvodnju baterije. Imajući ovo na umu, testovi su pokazali da, ako se MINI Electric puni pomoću mešavine obnovljive električne energije, CO2 oslobođen tokom proizvodnje je neutralisan nakon otprilike 19.000 km. Tokom punog životnog ciklusa, emisije MINI Electric su 40% (EU mešavina) i 70% (mešavina iz obnovljivih izvora) u poređenju sa emisijama MINI Cooper S na benzin. To znači da je tipičnom svakodnevnom vožnjom MINI Electric-om potrebno dvanaest meseci vožnje kako bi se neutralisale dodatne emisije globalnog zagrevanja koje su posledica njegove proizvodnje.

Aplikacija Vodič za vozača je uputstvo za upotrebu namenjen odabranim MINI modelima. Pruža kupcima MINI-ja potpune i interaktivne informacije o svom vozilu na njihovom pametnom telefonu ili tablet računaru. Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje na više od 30 jezika i na više od 55 tržišta u Apple i Google prodavnicama i aplikacijama.

Da biste prvi put koristili Vodič za vozača, potrebna vam je internet veza. Kada unesete identifikacioni broj vozila (VIN), preuzima se uputstvo za upotrebu koje odgovara vašem vozilu i tada je dostupno i bez internet veze. 

Pored brze reference i detaljnih informacija o vozilu, aplikacija Vodič za vozača takođe objašnjava posebno inovativne funkcije vozila koristeći foto-realistične animacije. Link do „Kako da uradite“ teme na BMW YouTube kanalu pruža više objašnjenja u obliku kratkih video klipova na engleskom sa titlovima.

Funkcija „Pogleda od 360°“ sa interaktivnim informacijama takođe omogućava vozačima da istraže svoj MINI spolja i iznutra. Korisnici Apple iPhone-a takođe mogu da koriste funkciju Smart Scan u kombinaciji sa kamerom svog pametnog telefona. Uz to, aplikacija Vodič za vozača prepoznaje simbole ili tekstove funkcijskih tastera u unutrašnjosti vozila i automatski daje odgovarajuća objašnjenja. Što su vozači bolje upoznati sa svojim vozilom, to će sigurnije reagovati u saobraćaju. 

mini cooper se – mini electric – potpuno električni mini mini cooper se – mini electric – potpuno električni mini

ISTRAŽITE SVAKI ELEKTRIFICIRAJUĆI DETALJ.

NAJBOLJE IZ OBA ENERGETSKA SVETA – NA PUTU I VAN PUTA.

mini mobilnost – plug in hibrid – phev mini mobilnost – plug in hibrid – phev