Svaki put originalan i nov: MINI modeli sa troja i petora vrata, MINI kabriolet.

Ovaj original u premijum segmentu malih automobila kreće u svoju sledeću evolutivnu fazu. Novim i intenzivnim promenama na MINI modelima sa troja i petora vrata kao i MINI kabriolet verziji, britanski proizvođač ovog premijum automobila ponovo se dokazao i potvrdio svoju nadmoćnu poziciju uz tri nova modela koji sa sobom donose zabavu u vožnji, nesvakidašnji dizajn i individualni stil.

MINI originalan i nov

 

Moderni MINI je predstavljen pre 20 godina, a najnovija generacija modela dokaz je da je MINI i dalje u vrhunskoj formi. Sam koncept asocira na nekadašnje predstavljanje brenda koji je u segmentu malih automobila stvorio premijum model i od njega napravio uspešnu, globalnu priču. Danas je MINI pojam za agilnu vožnju u dizajnu koji se ne može pomešati se bilo kojim drugim modelom; u ovoj klasi automobila MINI označava najviše moguće standarde kvaliteta i tehnologije. "Aktuelnom revizijom postojećeg modela, MINI je u segmentu malih automobila dokazao da je dostigao nivo zrelosti i izvrsnosti u smislu dizajna, suštine proizvoda i premijum kvaliteta, kao niko pre njega," kaže Bernd Kerber, direktor MINI brenda. "MINI je original koji se izdvaja iz mase i koji ne prestaje da radi na sebi i razvija se."

 

Svetska promocija najnovije edicije modela MINI sa troja i petora vrata, kao i modela MINI kabriolet zakazana je za mart 2021.

 

Ukratko o inovacijama.

 

- Novi dizajn prednjeg kraja za jasan i prepoznatljiv izgled.

- LED prednja svetla u paketu standardne opreme.

- Karakteristični bočni ukrasni detalji novog dizajna.

- Redizajnirana zadnja maska, LED zadnja svetla u dizajnu britanske zastave (Union Jack) u standardnom paketu opreme.

- Potpuno novi višebojni krov (Multitone Roof).

- Nove boje karoserije i novi alu točkovi.

- Novi dizajn površina i obloga u kabini i nov izgled ventilacionih otvora.

- Redizajnirani upravljač, po prvi put sa opcijom grejanja.

- Multifunkcionalni displej dijagonale 5“ u boji.

- Centralni segment instrument table u novoj nijansi Piano Black visokog sjaja,

- Surround sistem, displej od 8.8-inča i moderna grafika u standardnom paketu opreme.

- Sportska sedišta u novoj nijansi Light Chequered.

- Nove opcije ambijentalnog osvetljenja sa proširenim funkcijama.

- Prilagodljiva šasija sa mogućnošću biranja karakteristika sistema oslanjanja.

- Prvi put električna parking kočnica.

- Aktivni tempomat, sada sa funkcijom Stop & Go.

- Unapređena bezbednost zahvaljujući sistemu upozorenja na napuštanje trake (Lane Departure Warning) i svetlima za loše vremenske uslove.

- Piano Black eksterijer sa dodacima.

- Novi paketi opreme sa novim nivoom personalizacije.

 

 

MINI originalan i nov

 

 

Jasnije linije novih MINI modela: Novi dizajn eksterijera.

 

Novi dizajn eksterijera jasno upućuje da se MINI odlučio na svedenu, čistu, „puritansku“ filozofiju i obraćanje. Unapređena estetika prevashodno ističe centralne dizajnerske segmente po kojima se  MINI dodatno izdvaja iz mase a svedenost donosi još veću svežinu i moderan izgled. Posebno je izražen prednji kraj modela MINI sa troja vrata, uključujući MINI Cooper SE, kao i verzija MINI sa petora vrata i MINI kabriolet. Dominantnija nego ikad, šestougaona prednja maska hladnjaka oivičena je okvirom, znatno širim od svojih prethodnika, te upućuje na prepoznatljiva MINI prednja svetla. Poziciona svetla ustupila su mesto vertikalnim usisnicima pomerenim napred i spolja, s funkcijom prostora za vazdušne zavese koje treba dodatno da optimizuju aerodinamičnost. Centralna lajsna na braniku ima dodatnu funkciju nosača za tablicu, nije više crna već je u nijansi boje karoserije.

 

Dizan koji donosi novi MINI je moderniji, svežiji i jasniji, dodaje Oliver Hajlmer, rukovodilac dizajnerskog odeljenja MINI. Sve inovacije nastale su s istom misijom: Jasniji MINI! Manje komplikovan, dodatno individualizovan.

 

Gledano sa strane, MINI odlikuju tipične proporcije i kratki prepusti. Upečatljive su nove linije točkova i lukova točkova. Bočni LED pokazivači pravca integrisani su u redizajnirane maske. Svedeniji je i dizajn zadnjeg kraja svih MINI varijanti sa SUS motorima. Crni okvir preuzima šestougaoni oblik maske hladnjaka. Zadnje svetlo za maglu integrisano je u zadnji spojler u okviru sužene LED svetlosne grupe.

 

 

MINI originalan i nov

 

 

Svaki krov je jedinstven: Unikatni višebojni krov (Multitone Roof).

 

Najupečatljiviji deo dizajna vidljiv je u kontrastnim bojama krova i kapama retrovizora koje su MINI učinile začetnikom pomame za individualizacijom. Pored nijansi Jet Black, Aspen White i Melting Silver, zatim nijanse Chili Red za model MINI John Cooper Works, inovativne, jedinstvene varijante boja za krov globalno su ponuđene za MINI modele sa troja i petora vrata. Višebojni krov krase nijanse od San Marino Blue do Pearly Aqua i Jet Black, a nastale su u procesu stvaranja novih tehnologija za farbanje i pokrivaju i okvir prednjeg i zadnjeg vetrobrana. Da bi se postigao ovakav efekat, tri nijanse su nanošene jedna za drugom u procesu mokrog farbanja (wet-on-wet). Ovakva kombinacija boja, u industriji nazvana Spray Tech, u potpunosti je integrisana u mehanizovani proces proizvodnje u postrojenju za proizvodnju MINI modela u Oksfordu u Velikoj Britaniji. Ipak, manje razlike uvek postoje jer na kombinaciju boja utiču spoljni uslovi tako da se slobodno može reći da je svaki MINI sa Multitone krovom koji izađe iz fabrike, pravi unikat.

 

Novi Multitone krov za MINI ne predstavlja tek najskuplji način na koji se kontrastne boje mogu aplicirati već najbolji način za izražavanje individualnosti svojstven ovom brendu, kaže Oliver Hajlmer, rukovodilac odeljenja za dizajn. Pošto je svaki krov drugačiji a svaka nijansa posebna, i te kako se isplati prići bliže i pažljivo pogledati.

 

 

dam Image

  

 

Tri nove boje eksterijera, pet novih modela laganih alu točkova.

 

U ponudi boja eksterijera su i tri nove nijanse. Pored metalik nijansi Rooftop Greyllic i Island Blue, stiže i varijanta Zesty Yellow, inicijalno dostupna samo za model MINI kabriolet. Ako izaberete opciju Piano Black Exterior, kvake na vratima, bočni ukrasi, čep rezervoara, MINI logo na haubi i prtljažniku kao i slovne oznake modela i krajevi izduvnih cevi, stižu obrađeni crnom nijasnom visokog sjaja, i komplementarni su s okvirima svetala, maskom hladnjaka i zadnjim svetlima.

 

 

dam Image

  

 

Nova ponuda laganih alu točkova dostupnih za nove MINI modele  - pet novih varijanti je od sada na raspolaganju: crni točkovi od 17 inča dostupni su u varijanti Tentacle Spoke black, Scissor Spoke je prethodno dizajniran samo za MINI Sidewalk kabriolet, a dostupna je i verzija crnih točkova Pedal Spoke koja je prethodno ekskluzivno predstavljena za ediciju modela sa oznakom 60 Years. Pored navedenih, tu su i lagani alu točkovi od 18 inča Pulse Spoke, dvobojne nijanse koja dodatno ističe već impresivni dizajn i detalje, uz varijantu crnih John Cooper Works alu točkova Circuit Spoke.

 

Tamna prednja svetla, fenomenalno osvetljenje puta: LED svetla su sada deo standardne opreme.

 

Novi dizajn i izražena verzija LED prednjih svetala sada je standardni deo opreme za modele MINI sa troja i petora vrata kao i za model MINI kabriolet. Kućište karakterističnih okruglih svetala nije više hromirano već je crno. LED segmenti za oborena i duga svetla sada još bolje osvetljavaju drum ispred vas. Obodna svetlosna grupa preuzima funkciju dnevnih svetala za vožnju i indikatora pravca.

 

 

dam Image

  

 

Funkcije koje sa sobom donose opciona adaptivna LED prednja svetla uključuju svetla za skretanje, matrix dugo svetlo i svetlo za loše vremenske uslove. Prilikom skretanja, dodatni svetlosni segment automatski se aktivira i pokriva traku ka kojoj se vozač zaputio. Duga svetla se, pri brzinama od preko 70 km/h, automatski kontrolišu i isključuju, u zavisnosti od situacije u saobraćaju. U tu svrhu, odgovarajuća LED svetlosna grupa podeljena je u četiri segmenta koji se mogu nezavisno aktivirati i deaktivirati. Matrix funkcija sprečava potencijalno zaslepljivanje vozača koji dolaze u susret. Čim prednja kamera na vašem MINI modelu registruje vozilo koje dolazi u susret ili vozilo ispred, prostor ispred vas biće osvetljen oborenim prednjim svetlima. Funkcija svetala za loše vremenske uslove aktivira se na dodir dugmeta. Pri smanjenoj vidljivosti, na primer, usled magle, pljuska ili vejavice, oborena svetla dobijaju pomoć prigušenih adaptivnih svetala koja svu snagu usmeravaju na podlogu ispred vas.

 

 

dam Image

  

 

Zadnja svetlosna grupa u dizajnu engleske zastave (Union Jack) u standardnom paketu opreme.

 

Karakteristični „Union Jack“ dizajn zadnje svetlosne grupe sada je standardan deo opreme za modele MINI sa troja i petora vrata, i modela MINI kabriolet. Grafika inspirisana britanskom zastavom na zadnjim svetlima posebno je naglašena tamnijim tonovima na prepoznatljivoj šari. Sve funkcije unutar zadnje svetlosne grupe su u LED tehnologiji uz izuzetak rikverc svetla.

 

 

dam Image

  

 

Enterijer: Jasan dizajn, završna obrada vrhunskog kvaliteta.

 

Redizajnirani enterijer modela MINI sa troja i petora vrata i modela MINI kabriolet predstavlja nove standarde sofisticiranosti, savremenosti uz vrhunski kvalitet završne obrade. Novi dodatak ponude su sportska sedišta u varijanti Light Chequered, savršeno ukomponovana sa Zesty Yellow nijansom namenjenoj karoseriji. Poznata tkanina Black Pearl sada je upotpunjena novim izražajnim detaljima svojstvenim za British MINI stil. Šavovi na prelazu sa tkanine na eko kožu izvedeni su poput štepa koji se vidi na celoj površini presvlake.

Dizajn završnih detaljla u okviru palete Colour Line, prethodno dostupne u paketu Individual, sada je harmonično uparen sa bojama presvlaka sedišta. Broj hromiranih detalja značajno je smanjen u celoj kabini. Dva spoljna okrugla otvora za vazduh sada su dobila crni panelni okvir. Ventilacioni otvori u kabini potpuno su redizajnijrani i sada su u potpunosti utopljeni u sveukupni dizajn kabine. Površine u kabini opciono se mogu poručiti u novim kombinacijama Silver Chequered, MINI Yours Aluminium kao i Electric za model MINI Cooper SE, i pokrivaju kompletnu instrument tablu prema zoni oko vozača.

 

Premijum izgled prepoznatljive centralno postavljene instrument table dodatno je unapređen. Ekran dijagonale od 8.8 inča osetljiv je na dodir i ima omiljene tastere osetljive na dodir uz Piano Black površine visokog sjaja, sada dostupne u okviru standardne opreme. Pored toga, tasteri za upravljanje audio uređajem i prekidač za svetlo upozorenja uz sisteme za asistenciju vozaču sada su precizno integrisani u kružnu instrument tablu, i ostavljaju utisak sveukupne harmonije. U kombinaciji sa opcionim ambijentalnim osvetljenjem, nove površine sa laserskim gravurama optimizuju efekat LED okvira oko centralnog segmenta sa instrumentima. Sve komande sada su u crnoj boji i savršeno su uklopljene s navigacionim uređajem postavljenim na centralnoj konzoli.

 

Sportski upravljač obložen kožom kao standard, digitalni kokpit kao opcija.

 

dam Image

  

 

Potpuno novi dizajn sportskog kožnog upravljača sa multifunkcijskim tasterima sada je deo standardne opreme za sve varijante modela MINI sa troja i petora vrata, kao i za MINI kabriolet. Nova struktura tastera optimizuje upravljanje audio i telefonskim funkcijama, glasovnim komandama i sistemima za asistenciju vozaču. Paketi unutrašnjih obloga The John Cooper Works Trim, MINI Yours Trim i MINI Electric Trim sa sobom, između ostalog, donose još luksuzniju verziju sportskog kožnog upravljača. Fina napa koža postavljena je na pozicije na kojima obično odmarate palčeve. Po prvi put u segmentu malih modela, u okviru paketa opcione opreme, MINI donosi i grejanje upravljača.

 

Multifunkcionalni displej sa instrumentima iza upravljača komponenta je opcije pod nazivom Connected Media. Digitalni kolor displej u crnoj boji, već standardan u verziji MINI Cooper SE, dijagonale je od 5 inča i prikazuje sve informacije relevantne za vožnju kao i potrebne informacije i statusne poruke sistema za asistenciju vozaču. Kod električnog MINI modela, ima funkciju prikaza statusnih indikatora dok je povezan na mrežu za napajanje.

 

 

dam Image

  

 

Izbor boja displeja i raspoloženja osvetljenja: Novi režimi "Lounge" i  "Sport”.

 

Digitalni displej u kokpitu nudi dve kolorne kombinacije koje možete izabrati preko menija. U režimu "Lounge", sadržaj je prikazan na podlozi sa opuštajućim bojama koje uključuju nijanse tirkizne i petrolej plave. Ako aktivirate opciju "Sport", ekran je u crvenim i antracit tonovima. Kod modela sa opcionim MINI režimima za vožnju (Driving Modes), boje displeja povezane su sa odabranim režimom za vožnju. U MID i GREEN režimima aktivira se stil "lounge", dok se u režimu vožnje "SPORT", aktivira odgovarajuća kombinacija boja pod istim nazivom. Opciono, preko opcija u meniju možete odabrati boje za sve MINI režime vožnje.

 

U kombinaciji sa novom opcijom ambijentalnog osvetljenja, boje na displejima mogu se upariti sa tonovima osvetljenja u kabini. Na raspolaganju vam je šest kolornih kombinacija, po jedna za svaki od režima "Lounge" i "Sport". Oba se mogu dodatno podešavati preko komande u gornjem delu menija. Odgovarajući kolorni tonovi se zatim emituju u krug u kojem se pojavljuje, laserski ispisana oznaka brenda, koja kreće od diskretno osvetljenih donjih delova obloga u kabini, duž linija u panelima vrata, u delu brava na vratima, od osnove krova i prednjeg dela centralne konzole sve do prostora za noge vozača i suvozača. Individualno podesivo, harmonično osvetljenje u kabini modela MINI sa troja i petora vrata kao i verzije MINI kabriolet značajno doprinosi ugođaju i udobnosti u vožnji. Dodatno, opcija u paketu Ambient Light osvetliće i kvake na vratima i deo oko praga na vratima sa vozačeve i suvozačeve strane.

 

 

dam Image