MINI Vision Urbanaut

MINI je predstavio svoj samovozeći koncept električnog vozila: MINI Vision Urbanaut, koji jasno pokazuje pravac u kojem MINI želi da se kreće u budućnosti.

MINI Vision Urbanaut
"MINI je oduvek karakterisala „pametna upotreba prostora“, a MINI Vision Urbanaut, prenosi naš privatan prostor u javni, kreirajući potpuno novo, obogaćeno iskustvo" obajšnjava Adrian van Hooydonk, direktor BMW za dizajn BMW grupe. Enterijer vozila MINI Vision Urbanaut predstavlja idealan ambijent za putovanja, ali i njegov cilj– jer kada stignemo na destinaciju, u svega nekoliko koraka prostor se pretvara u udobnu dnevnu sobu.

 

MINI sebe u budućnosti vidi kao deo nezaboravnih momenata – „MINI momenata“. MINI Vision Urbanaut ih deli u tri grupe – “Chill”, “Wanderlust” i “Vibe”. „Chill“ momenti pozivaju da udahnemo i napravimo pauzu baš sada i baš ovde. Automobil postaje „utočište“, omogućava da se potpuno opustimo ili pod punom koncentracijom fokusiramo na posao, tokom putovanja. „Wanderlust“ je jedini MINI momenat gde se MINI Vision Urbanaut  vozi ili koristi funkciju automatske vožnje. „Momenat „Vibe“ stavlja vreme koje provodimo sa drugim ljudima u fokus,“ dodaje Oliver Heilmer, glavni za MINI dizajn. 

 

MINI Vision Urbanaut

 

 

Prilikom dizajniranja vozila počelo se od unutrašnjeg prostora, planiranja površina i nameštaja pa tek je zatim na red došla spoljašnjost. Gotovo bešavna površina oslikava moderan dizajn, uz visokokvalitetne detalje dodajući pažljivo odabran stilski element. MINI ga opisuje kao model koji „nudi više unutrašnjeg prostora nego ikada ranije“. Dolazi sa velikim kliznim vratima na suvozačevoj strani koja vode u prijatni enterijer koji se sastoji od četiri sedišta i tri različita dela.

Na prednjoj strani vozila nalazi se „dnevni krevet“  čije se komandne table mogu podesiti, a sedišta zaokrenuti, tako da načine ugaonu sofu. Dodatno, dva sedišta pozadi mogu se namestiti tako da se stvori kompaktan ležaj, dok je iznad njega „nebo“ sa LED osvetljenjem.

 

MINI Vision Urbanaut

 

 

Uz opciju korišćenja autopilota, ovaj automobil bi bio savršeno prevozno sredstvo za duga putovanja, jer bi nam omogućilo da veći deo puta odmaramo u udobnom i prijatnom enterijeru.