MINI x Paul Smith

MINI i dizajner Pol Smit najavljuju novu saradnju. Ove dve velike britanske institucije sa dugom tradicijom, dele istu strast u radu na stalnom razvoju i unapređenju svojih proizvoda sa ciljem da tim proizvodima učine u budućnosti svet boljim mestom. Oduvek su ova dva brenda potpuno posvećeno i odgovorno, u najvećoj mogućoj meri, postupali sa dostupnim resursima. U ovoj novoj fazi njihove uspešne saradnje, dva brenda pristupiće kreativnom dijalogu i raditi zajedno na razvoju dizajnerskih rešenja, maksimalno usredsređeni na održivost.

MINI X Paul SmithOdrživost kao način razmišljanja.

 

Prvobitna ideja vodilja na kojoj je Mini zasnovan jeste princip održivosti. Začet usred naftne krize, predstavljao je porodični automobil maksimalnog prostora i užitka u vožnji uz minimalno korišćenje materijala i resursa. Klasični Mini pokazao je koliko toga može uz tako malo – pre no što je iko uopšte pomišljao na održivost. U tom smislu, svođenje na minimum postalo je ključni aspekt tog vremena te jе uvedeno kao ključ po kom se u MINI-ju od tada razmišlja.

 

“Uzimamo koncept održivosti, onaj kojim se vodio prvi Mini, i idemo u budućnost s modelom MINI Vision Urbanaut – našom vizijom jednog prostranog, multifunkcionalnog MINI-ja,” kaže Oliver Hajlmer, rukovodilac MINI dizajnerskog tima. “I ovaj model nudi maksimalan prostor uz najmanji mogući štetni ugljenični otisak. Ujedno je i najsvestraniji model do sada. Za kompletan enterijer se koriste reciklirani materijali dok je upotreba kože i hromiranih delova u potpunosti izbegnuta.”

 

Ključ mnogih mnogih vanvremenskih primera dizajna jeste jednostavnost,” kaže ser Pol Smit. “Drugim rečima, bitno je ono što ste izostavili a ne ono što ste dodali. Slično je i s automobilima. Za Pola Smita, što se tiče MINI-ja, održivost je oduvek bila prirodan pristup svemu, čak i pre nego što je ta reč ušla u svakodnevni govor. Oduvek smo tražili odgovoran pristup materijalima i uslovima za proizvodnju. Korišćenjem recikliranih pakovanja, smanjenjem industrijskog otpada i napajanjem naših pogona obnovljivim izvorima energije neke su od mera koje svakodnevno koristimo i stalno se trudimo da uradimo još više.” Prema Oliveru Hajlmeru, saradnja je sledeći logičan korak: “Privukli smo jedni druge svojim sličnostima, a zatim smo inspirisali i nagradili jedni druge svojim razlikama u svetu mode i automobilske industrije. Smatramo da bez održivosti nema budućnosti.”. 

 

MINI X Paul Smith

 

 

MINI i Pol Smit.

 

Ser Pol Smit jedan je od najistaknutijih britanskih dizanera. Čuven je po svojoj kreativnosti i estetici koja predstavlja spoj tradicionalnog i modernog. Krajem 90-tih, Pol je sarađivao sa Minijem na posebnom, ograničenom izdanju klasičnog Minija. Ser Pol je osmislio posebnu nijansu plave boje i uz nju precizno upario alu točkove u nijansi „anthracite“. U istovetnoj meri – ako ne i više od toga – bila je popularna i verzija klasičnog modela koji se pojavio povodom 40. rođendana Minija. Ovaj je bio u prepoznatljivim tonovima i višebojnim trakama koje je potpisao ser Smit.

 

MINI X Paul Smith