Novi zamah ekstremnom uživanju u vožnji: MINI John Cooper Works

Svojim čistim dizajnom, još bogatijom standardnom opremom, novim operativnim sistemom i atraktivnim paketima opreme, ovaj vrhunski sportski automobil u premijum segmentu malih automobila predstavlja se javnosti u dosad neviđenoj, vrhunskoj formi.

 

MINI JCW

 

 

Dugi pravci dozvoljavaju mu da pokaže svoje držanje na putu, a oštre krivine svoj jedinstveni talenat. Dok ste u modelu MINI John Cooper Works (prosečne potrošnje goriva: 7.1 - 6.8 l/100 km WLTP, odnosno 7.1 - 6.9 l/100 km prema NEDC obračunu; prosečne emisije CO2: 161 - 155 g/km prema WLTP, odnosno 163 - 158 g/km prema NEDC obračunu), svaki kilometar postaje posebno iskustvo – ne samo na trkačkoj stazi već i na gradskim ulicama. Fascinacija koju sa sobom donose vrhunski sportski automobili u premijum segmentu malih automobila iznova dostiže nebeske visine pojavom najnovije JCW verzije. Osveženi dizajnerski detalji i proširena standardna oprema, dokaz su da MINI John Cooper Works nikad nije bio u tako dobroj formi. Novi operativni sistem i atraktivni paketi opreme obezbeđuju optimizirane opcije za uživanje u ekstremnoj vožnji na poseban, individualan način.

 

Karakter novog MINI John Cooper Works modela, neprestano se unapređuje kako bi se obezbedile inspirativne performanse, i sada dobija dodatnu notu autentičnosti koju novi model britanskog proizvođača pokazuje jasnim i čistim dizajnerskim jezikom. Prednji kraj vozila krase okrugla LED prednja svetla i šestougaona maska hladnjaka ukrašena crvenom poprečnom šipkom, dajući mu istaknutiji izraz koji ostavlja utisak niskog težišta nagnutog napred. Uvećani usisnici za vazduh brinu se da kontrola i temperatura vazduha pogona i kočionog sistema budu uvek spremne za sve ekstremne, sportske situacije u vožnji. Bočni ukrasi, smešteni na prednjim krilima i zadnjoj maski, upotpunjeni su upadljivim difuzorom koji optimizuje protok vazduha u zadnjem kraju i podvozju specifični za model takođe su redizajnirani.

 

MINI JCW

 

 

Veoma izražajna pojava odražava impresivni temperament svojstven verziji MINI John Cooper Works. Za snagu se brine četvorocilindrični MINI TwinPower Turbo, razvijen je uz svu pomoć i iskustvo sa trkačkih staza i „kuhinje“ John Cooper Works, donosi maksimalnu snagu od 170 kW/231 KS i maksimalan obrtni moment od 320 Nm iz zapremine od 2.0 litra. Nakon pucnja kojim se označava start trke, MINI John Cooper Works za samo 6.3 sekundi stigne do stotke, u verziji sa standardnim 6-stepenim manuelnim menjačem. Kada je uparen sa opcionim 8-stepenim Steptronic Sport menjačem, do stotke stigne iz mesta za samo 6.1 sekundu.

 

Sportski izduvni sistem sa dva završetka od 85-milimetara izrađen je od nerđajućeg čelika i doprinosi agilnosti koja se očekuje na trkačkoj stazi ali i brine da moćni zvuk ispuni dušu emocijama. U paketu standardne opreme sada dobijate i sistem sportskih kočnica koji je razvijen u saradnji sa čuvenim specijalizovanim proizvođačem Brembo. Fiksna crvena kočiona klešta sa četiri klipa i interno ventilirajući kočioni diskovi na prednjim točkovima ukrašeni su John Cooper Works logotipom i ne brinu samo za savršeno kočenje već privlače i poglede, posebno kada su upareni sa standardnim laganim alu točkovima od 17-inča John Cooper Works. Opcioni alu točkovi od 18-inča Circuit Spoke, u dve boje takođe nose oznaku John Cooper Works.

 

 

MINI JCW

 

 

Sportsko podešavanje oslanjanja specifično za modele sa oznakom John Cooper Works daje svoj puni doprinos agilnosti pri upravljanju, jer ne služi da vas oduševi samo u brzim skretanjima levo-desno na trkačkoj stazi, već i u svakodnevnoj, gradskoj vožnji. Nova verzija adaptivnog sistema oslanjanja opciono je dostupna i donosi sistem koji se može podešavati tako da obezbedi optimizovan odnos sportske vožnje i komfora. Dodatne tehničke novine brinu da oslanjanje uradi svoj posao i obezbedi udobnost i u slučaju neravnina na putu, te garancija na harmoničnu vožnju uopšte nije preterana. Sistem vrši podešavanje za samo 50 do 100 milisekundi. U sportskoj vožnji, direktan i stalan kontakt sa podlogom se podrazumeva. Novi sistem adaptivnog oslanjanja u modelu MINI John Cooper Works, sada radi sa deset posto većom silom prigušivanja nego što je to bio slučaj do sada.

 

Adaptivno oslanjanje dostupno je i u verziji John Cooper Works Trim, i nudi se kao alternativa standardnoj opremi a, između ostalog uključuje Piano Black high gloss površine na spoljašnjosti i u kabini, Dinamica kožne presvlake Carbon Black za John Cooper Works sportska sedišta i posebne nijanse spoljašnjosti vrhunskog kvaliteta. Na raspolaganju su nijanse Chili Red, Rebel Green, koje su ekskluzivno osmišljene za MINI John Cooper Works, kao i varijante boja krova Island Blue metalik i Rooftop Grey metalik.

 

Individualne želje što se tiče komfora, povezanosti i sistema za asistenciju vozaču ispunjene su zahvaljujući novim paketima opreme. Od funkcija pominjemo grejanje kožnog upravljača, sistem za upozorenje na napuštanje trake sa sistemom asistencije u vožnji i funkcijom Stop & Go sa aktivnim tempomatom. PDC sistem parking senzora pozadi dodat je u standardnu opremu novog izdanja MINI John Cooper Works.

 

 

MINI JCW

  

 

MINI John Cooper Works sada se može pohvaliti i redizajniranom centralnom instrument tablom koju krasi displej od 8.8-inča osetljiv na dodir, kao i novim operativnim sistemom modernog grafičkog prikaza koji olakšava odabir komandi i funkcija u vozilu, i intuitivnije biranje audio programa, navigacije, sistema komunikacije i aplikacija. Po prvi put, za ovu svrhu dostupan je sistem Live Widgets, koji se može aktivirati jednostavnim prelaskom prsta preko ekrana.

 

Dodatne novine: displeji na centralnoj instrument tabli i opciono dostupni multifunkcionalni displej na upravljaču mogu prikazivati informacije u dve različite kombinacije boja. Režim rada "Lounge", obasjaće ekran opuštajućim nijansama plave i tirkizne. Prebacite na režim "Sport" a ekran će zasvetleti crvenom i antracit nijansom. Na zahtev, kombinacije boja na displeju mogu se povezati sa režimima vožnje MINI Driving i standardne su za model MINI John Cooper Works. To znači da kada aktivirate režim SPORT, boja dipleja se menja prema postavkama papučice gasa i upravljanja i, opciono, karakteristikama sistema oslanjanja i prenosa. Rezultat je kompletno iskustvo u vožnji koje od samog starta omogućava da se ektremni osećaj vidi i oseti.

 

MINI JCW