Individualni stil i performanse u najnovijem izdanju: MINI John Cooper Works i MINI John Cooper Works Cabrio.

Osveženi dizajnerski elementi i obilje nove opreme, modela MINI John Cooper Works (kombinovane potrošnje goriva od: 7.1 - 6.8 l/100 km prema WLTP načinu obračuna, odnosno 7.1 - 6.9 l/100 km prema NEDC normativi; kombinovane emisije CO2: 161 - 155 g/km prema WLTP načinu obračuna, odnosno 163 - 158 g/km prema NEDC normativi) i modela MINI John Cooper Works Cabrio (kombinovane potrošnje goriva od: 7.4 - 7.1 l/100 km prema WLTP načinu obračuna, 7.4 - 7.1 l/100 km prema NEDC normativi; kombinovane emisije CO2: 167 - 161 g/km prema WLTP načinu obračuna, 169 - 163 g/km prema NEDC normativi) dovoljan su razlog da startne pozicije u prvom redu u njihovoj klasi automobila ostanu nepromenjene.

dam Image

Osim okruglih prednjih LED svetala, jasne, svedene linije dizajna dodatno su naglašene novom šestougaonom maskom hladnjaka, koja, zajedno sa dva velika bočna ventilaciona otvora brine da pogonski i kočioni sistemi dobiju adekvatnu količinu svežeg vazduha. Dodatni detalj koji privlači pažnju i poglede je branik koji je sada ofarban u istu boju kao i karoserija – na primer, u potpuno novu Zesty Yellow nijansu koja je ekskluzivno rezervisana za MINI John Cooper Works Cabrio. Modifikovane su prednje bočne ukrasne lajsne na panelima i potpuno je redizajniran upečatljivi difuzor u zadnjoj maski kod oba modela.

dam Image

Od prvog trenutka u vožnji, vaša fasciniranost individualnim stilom biće dopunjena i entuzijazmom. Od prve sekunde, ova osećanja će pobuditi spontani i moćni četvorocilindrični motor od 2.0 litre sa MINI TwinPower turbo tehnologijom, smešten ispod hauba oba modela koji isporučuje snagu od 170 kW/231 KS kao i maksimalan obrtni moment of 320 Nm. MINI John Cooper Works će ubrzati od nule do 100 km/h za samo 6.3 sekundi sa standardnim 6-stepenim manuelnim menjačem dok će nešto brži start od samo 6.1 sekunde do stotke biti moguć uz opcioni 8-stepeni Steptronic sportski menjač. MINI John Cooper Works Cabrio je odmah tu, za petama. Brojke već standardnog sprinta koje ostvaruje su 6.6 i 6.5 sekundi, u zavisnosti od verzije menjača. Svi oni koji sa manje žestine pritiskaju papučicu gasa već će nakon nekoliko metara osetiti pravo zadovoljstvo u vožnji sa spuštenim krovom. Za funkcionisanje mekanog tekstilnog krova kod MINI John Cooper Works Cabrio modela zadužen je savršeni elektromotorni sklop; istovremeno, kolekcija MINI Yours donosi opcioni mekani krov sa izvezenom britanskom zastavom – koji se, pritiskom na dugme, može sklopiti u vožnji do brzine od oko 30 km/h i to za samo 18 sekundi. Pored šuma vetra i strujanja vazduha, koncert će začiniti zvuk koji donose dve izduvne cevi izrađene od nerđajućeg čelika prečnika od 85-milimetara koje brinu da sportski izduvni sistem bez ikakvih nepotrebnih zvučnih filtera da svoj audio doprinos u vožnji pod otvorenim nebom ovog modela sa četiri sedišta.

dam Image

Nije važno da li je krov skloplljen ili ne: Specifična tehnologija šasije ovog modela, koja je, poput motora, unapređivana i doterivana zahvaljujući višedecenijskoj trkačkoj John Cooper Works ekspertizi, garantuje ekstremni užitak u vožnji, posebno u brzoj vožnji kroz krivine i pri skretanju. Sportski sistem oslanjanja takođe je deo standardnog paketa opreme za oba modela koji se oslanjaju na sportski kočioni sistem, na čijem su razvoju radili vrhunski stručnjaci renomiranog proizvođača kočnica Brembo i lagane aluminijumske točkove John Cooper Works od 17 inča. Četiri klipne kočnice sa fiksnom čeljusti i samoventilirajućim diskovima na prednjim točkovima i crvene kočne čeljusti s logotipom John Cooper Works omogućavaju snažno i precizno dozirano usporavanje prilikom kočenja. Za dodatno optimizovan kontakt sa podlogom puta tokom ekstremnog ubrzavanja na zadnjoj osovini, opciono su dostupni i alu točkovi od 18 inča, potpuno novog Circuit Spoke dvobojnog dizajna svojstvenog za novi John Cooper Works.

dam Image

Jedna od glavnih karakteristika modela sa oznakom John Cooper Works jeste spoj izazovnih performansi i bezgranična praktičnost u svakodnevnoj upotrebi. Najnovija verzija opciono dostupnog sistema Adaptivnog oslanjanja obezbeđuje optimalnu ravnotežu između sportskog osećaja i komfora u vožnji. Najnovija tehnologija amortizera omogućava da birate frekvenciju rada sistema preko dodatnog ventila koji primarno vodi računa o stepenu prianjanja. U tren oka, za 50 do 100 milisekundi, pritisak koji amortizeri trpe se stabilizuje. Ova funkcija kompenzuje sve one neravnine u podlozi i vožnju čini glatkom. Istovremeno, maksimalna sila prigušenja sistema Adaptivnog oslanjanja sada je za 10 procenata viša nego kod prethodne verzije, te posledično unapređuje preciznost pri upravljanju i agilnost u brzoj vožnji vijugavim trasama.

 

Za dodatno personalizovan užitak u svakodnevnoj vožnji ali i na dugim putovanjima, dostupni su i novi, opcioni paketi zaduženi za komfor, povezanost i sistemi asistencije u vožnji. Neke od opcija uključuju grejanje obruča upravljača, sistem upozorenja pri napuštanju trake unutar funkcije Driving Assistant kao i Stop & Go funkciju u okviru pogodnosti koje obezbeđuje aktivni tempomat.

dam Image

Nova, redizajnirana centralna instrument tabla donosi ekran osetljiv na dodir od 8.8 inča uokviren u crnom panelu i integrisani audio uređaj sa tasterima za omiljene funkcije u paketu standardne opreme. Potpuno novi operativni sistem omogućava intuitivno korišćenje funkcija u vozilu, audio uređaja, navigacije, sistema za komunikaciju i aplikacije. U ovu svrhu omogućen je rad tzv. Live widgets, koje prstom birate kroz opcije dostupne na ekranu. Osim modernog grafičkog prikaza funkcija, operativni sistem donosi i nove opcije za individualizaciju. Dve različite kolorne šeme dostupne su za displeje na centralnoj instrument tabli i opciono dostupnom displeju sa prikazom instrumenata na stubu upravljača. U režimu "Lounge", površina displeja prikazana je u opuštajućim nijansama plave i svetlo plave boje. Ako aktivirate režim "Sport", displejem će dominirati crvena i antracit crvena nijansa. Ukoliko poželite, sve kolorne opcije na displeju mogu se povezati sa standardnim MINI režimima za vožnju.

dam Image

Sva osveženja u delu oko komandi i harmonične kombinacije boja u kabini oba modela, ukomponovane su u dizajn inspirisan trkama. John Cooper Works sportska sedišta sa integrisanim naslonima za glavu, Nappa sportski kožni upravljač sa novim multifunkcijskim tasterima, svi kontrastni štepovi i John Cooper Works logo na centralnom kraku, antracit krovna obloga, papučice od nerđajućeg čelika i menjač ili birač brzina specifičan samo za ovaj model, stvaraju čist sportski ugođaj i atmosferu u kabini. Obloge iz kolekcije John Cooper Works Trim, ponuđene su kao alternativa onima iz paketa standardne opreme, donose sasvim drugačiji osećaj i daju posebnu notu ugođaju u vožnji. Opciono su dostupne spoljne i unutrašnje obloge visokog sjaja u nijansi Piano Black, Dinamica/kožne presvlake Carbon Black za John Cooper Works sportska sedišta i posebne nijanse završnih elemenata vrhunskog kvaliteta. Pored navedenog, sistem Adaptivnog oslanjanja i alu točkovi od 18-inča deo su paketa John Cooper Works ova dva vrhunska sportska automobila.