KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

Volani su decenijama postepeno menjali svoj izgled, oblik i funkciju. Novo digitalno doba i autonomna vožnja, doveli su do toga da automobilski uravljači dožive veliku transformaciju.

 

Tako se i MINI Switzerland udružio sa ECAL-om, Univerzitetom za umetnost i dizajn u Lozani, kako bi zajedničkim snagama istražili nove solucije pri izradi pametnih volana.

 

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

Mladi dizajneri iz celog sveta pozvani su da razviju svoju viziju multifunkcionalnog volana budućnosti. MINI-jev tim za dizajn u Minhenu podržao je tu saradnju, na čelu sa Kristijanom Bauerom, šefom MINI dizajna enterijera. „Volan je i dalje ključni element kontrole i bezbednosti. Drugi faktori su sekundarni“, objašnjava Bauer. Međutim, studenti su morali da zamisle šta će se desiti kad se promeni taj status.

 

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

Za Bauera, takvi projekti su izrazito korisni, a on i njegov tim uvek žele da čuju i mišljenje drugih, pogotovo budućih kupaca.

 

„Danas je akcenat na bezbednosti, ergonomiji i komforu. Rastući broj dodatnih funkcija je u fokusu, pa inspiraciju uglavnom tražimo u svetu pametnih telefona, arhitekture, nameštaja i dizajna proizvoda. Autonomna vožnja će promeniti sve. Pitanje bi trebalo da bude kako možemo da se ponovo spojimo ili promenimo odnos sa budućim automobilima? Kako mogu da stvorim odnos sa svojim automobilom u doba kada automobilu nije potreban volan? Volani moraju da ponude nove doživljaje kako bi bili korišćeni, pošto neće biti toliko neophodni kao danas“, kaže Bauer. 

 

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

U okviru Minhenske nedelje kreativnog poslovanja u MINI paviljonu u Minhenu izloženo je 19 radova, od kojih je odabrano šest najzanimjivijih, koji predstavljaju viziju budućnosti.

 

PLIŠANI SAPUTNIK.

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

Kada je mašta oslobođena svih prethodnih zamisli, rezultati mogu biti gotovo umetnički. To je definitivno slučaj sa plišanim drugarom nalik na životinju kojeg je dizajnirao Cubasa Košide. Inspirisan razigranom prirodom MINI vozila, Košide je stvorio volan koji redefiniše „zabavan“ doživljaj vožnje.

 

 

„Dodavanje emocionalnosti proizvodu za MINI je veoma važno, a ovo je smeo, simpatičan i svež pokušaj. Nijedan drugi brend ne bi stavio pliš na volan.“

 

„MINI NYAN („nyan“ znači „mjau“ na japanskom) pokušava da redefiniše odnos između automobila i vozača. Možda bi ljudima bilo zabavno da se zabavljaju gledajući volan koji maše repom“, kaže Košide.

 

LEPTIR-MATICA.

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

Danpeg Kaj je smislila specijalnu leptir-maticu, koja lako može pretvoriti bilo koji predmet u volan. „Toliko je jednostavno, a omogućava toliko individualnosti. I veoma je MINI. Dopušta vozaču da podesi svoj automobil upravo onako kako želi, u skladu sa svojim trenutnim osećanjima. To je vaš prostor u automobilu, individualizacija dovedena do novih visina,“ kaže Kristijan Bauer.

 

MANJE JE VIŠE.

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

Jusung Kim je, inspirisan sopstvenim naočarima sa tankim ramom, smislio veoma elegantan dizajn. „Veoma je jednostavan, tanak i lak“, kaže Kim. „Interfejs je sasvim drugačiji od konvencionalnog volana. Potreban je samo laki dodir po upravljaču i možete da kontrolišete svoj automobil.“ Kristijan Bauer je saglasan: „Estetski je neverovatno senzitivno stvoriti nešto tako tanano od tvrdih, krutih materijala.“ 

 

TKANJE SNOVA.

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

Održivost se može sagledati i u kontekstu upotrebe adekvatnih materijala za proizvodnju automobila. Prema rečima dizajnerke Karolin Šelke, u mnogim slučajevima bi odgovor mogao da bude lan.

 

„Lan je sjajan materijal zato i ima veoma jaku strukturu. Kada se vlakna ukrste i ojačaju bio-kompozitom, poprimaju snagu sličnu karbonu, aluminijumu, pa čak i staklenim vlaknima, a sve su to materijali koji se široko koriste u automobilskoj industriji. Lan apsorbuje vibracije, zbog čega je još podesniji za enterijer vozila.“

 

Kristijan Bauer vidi dodatnu pogodnost u takvom dizajnu: „Lan nije samo materijal. Kroz samu svoju prirodu, on određuje estetiku objekta. On čini održivost očiglednom i vidljivom kroz svoju strukturu i izgled.“ To jednostavno znači da vozači mogu da osete održivost - ona bi bila nerazdvojni deo fizičkog, taktilnog, vizuelnog doživljaja automobila.

 

INTEZIVNA ZABAVA.

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

Volan dizajnera Manuela Stefana ima jednu jedinu funkciju: intenzivnu zabavu: „Prvobitna namera bila je da prevedem rotacione pokrete upravljanja u nešto direktnije, slično biciklu.“

 

 

„Sa ovim dizajnom ne morate da koristite volan, ali ćete to želeti, zato što je zabavno! To je, još jednom, potpuno nov način da stupite u interakciju sa volanom,“ objašnjava Kristijan Bauer.

 

On u ovom projektu vidi dosta potencijala: „Kada upravljanje nudi nov doživljaj zabave, onda to može doneti razliku. Automatizovana vožnja čini da je upravljač nepotreban i dosadan. Zato treba uneti novi oblik zabave.“

 

YOUR MINI.

KAKO ĆE IZGLEDATI VOLANI BUDUĆNOSTI?

 

„U vožnjama budućnosti, više niste vozač, već putnik. Pokušao sam da stvorim prijateljstvo između vozila i korisnika vozila“, tvrdi Đakomo de Paoli.

 

Kristijan Bauer vidi to na sličan način: „To je minimalistički i vizuelno fokusiran način da se pokaže preobražaj odnosa prilikom upravljanja automobilom.“ Kontrola glasom je već deo repertoara, ali pretvaranje celog vozila u glasom kontrolisanog asistenta za mobilnost podiže autonomnu vožnju na potpuno novi nivo. De Paolijev YOUR MINI ne samo što funkcionalnost glasovne komande razvija na viši nivo, već pokušava da joj podari i ličnost.