LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Malo je automobila koji tako savršeno pristaju svojim vlasnicima kao klasični MINI Mister Binu. Ovaj dvojac imao je mnogo nezaboravnih avatura koje smo voleli da gledamo u filmovima i serijama. Međutim, da li ste znali da Mister Bin nije imao samo jedan MINI? Ili da je njegov prvi MINI bio narandžast?

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Klasični MINI postao je jedan od zaštitnih znakova serije „Mister Bin“, a jedan od razloga za to je činjenica da je glumac Rouan Etkinson fanatik za automobilima. Osim što je vlasnik mnogih luksuznih vozila, svojevremeno je čak učestvovao i u trkama, a poseduje i dozvolu za vožnju kamiona.

 

Stoga, ne iznenađuje što je posebno važna uloga u seriji data upravo MINI-ju. Dodatno je interesantno to da je Etkinson naučio da vozi automobil u majčinom MINI Morisu dok je bio vrlo mlad.

 

Danas, svi povezuju Mister Bina sa jedinstvenim „Citron“ žutim MINI-jem koji ima crnu haubu. Ali priča o automobilu Mister Bina je malo složenija. 

 

 

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Mister Bin je imao najmanje šest MINI-ja tokom snimanja serije i filmova. Jednim delom to je zbog tužne činjenice da su avanture Mister Bina često vodile ka tome da njegovi automobili budu uništeni na odeđeni način.

 

Zatim, delovi su često uzimani iz ranije korišćenih modela i stavljani u druge automobile za vreme produkcije. Treće, nimalo ne iznenađuje da postoje i dalje izvesne nedoumice o tome koji su tačno modeli u pitanju, počevši od prvog MINI-ja koji je Mister Bin provozao na snimanju. 

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Izvesno je da taj automobil nije klasični Mini Cooper, iako ga mnogi izvori na internetu tako pominju. U pilot epizodi serije, koja je emitovana 1. januara 1990. godine, Mister Bin se najpre pojavljuje vozeći narandžasti MINI.

 

U vezi s ovim automobilom je intrigantno što niko nije saglasan oko toga koji je tip MINI-ja to zapravo bio. Uobičajeni konsenzus ide u korist MK2 Morris MINI-ja; međutim, više foruma obožavalaca i poklonika MINI-ja spekulisalo je posle iscrpnog istraživanja da je to zapravo bio MK1 Austin Mini sa ugrađenom MK2 rešetkom i zadnjim svetlima. 

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Tačnu identifikaciju otežava to što automobil nije bio napravljen samo za seriju, a pošto je MINI bio star nekoliko decenija, to je lako moglo da znači da su raniji vlasnici na određeni način modifikovali originalno vozilo.

 

U trećoj epizodi („Kletva Mister Bina“) prvi put se pojavljuje automobil koji najviše povezujemo sa Mister Binom: Leyland Cars Mini 1000 Mark IV iz 1977. godine u boji Austin Citron Green, sa haubom ofarbanom u mat crnu i tablicom broj SLW 287R. 

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Ne ulazeći previše u detalje, verovatno se nećemo iznenaditi time što je tokom snimanja korišćeno više ovih MINI-ja. Ujedno, neki delovi originalnog narandžastog MINI-ja preneti su na te novije zelene modele, konkretno obloga volana, sedišta i patosnice.

 

Automobil se pojavljuje kada Mister Bin stiže na parking bazena za plivanje. Oni gledaoci koji imaju oko sokolovo mogli bi da primete kako automobilu nedostaje legendarni katanac u ovoj sceni, što je rezultat toga da vozilo nije bilo sasvim spremno kada je snimanje počelo. 

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Na svu sreću, katanac je potom uvek prisutan. MINI se nakratko pojavljuje u sledećoj epizodi, „Mister Bin odlazi u grad“, gde se Mister Bin sudara sa gomilom kontejnera za đubre pokušavajući da stigne kući sa televizorom vezanim za krov.

 

Pošto od konopaca ne mogu da se otvore vrata, Mister Bin izlazi kroz prozor, a automobil svojom minijaturnom veličinom doprinosi dodatno komičnosti scene.

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

MINI se sledeći put pojavljuje u petoj pustolovini Mister Bina, „Nevolja sa Mister Binom“ – koja je bila najpopularnija epizoda za vreme prvobitnog emitovanja serije, potvrdivši svoj legendarni status.

 

U ovom skeču, Mister Bin mora da se odveze do zubara, što bi trebalo da bude sasvim jednostavno, ali takođe mora da se obuče i opere zube tokom vožnje. Slede tri minuta komičnih scena kada se Mister Bin oblači dok sedi na zadnjem sedištu i vozi stopalima, a zube pere koristeći retrovizor.

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

U sledećoj epizodi bilo je takođe nekoliko izuzetno komičnih momenata, poput skeča sa ključevima od kola, gde Mister Bin pokazuje koliko je komplikovno startovati motor njegovog automobila, koristeći više skrivenih ključeva da bi na kraju otvorio mesto gde čuva pravi ključ brave motora.

 

Naravno, posle silnih napora, njegov automobil ne startuje. To je nešto što otkriva fiktivnu prirodu serije, pošto se ne bi nikada desilo u stvarnom životu. Kasnije on koristi ambulantna kola kako bi startovao svoja, dok bolničari pomažu čoveku koga je Mister Bin protresao strujom. Mister Bin se onda odvozi pošto ambulantna kola ne uspevaju da startuju, jer naravno da to više ne mogu.

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Najlegendarnija uloga za MINI bila je u devetoj epizodi, „Mister Bin, uradi-sam“. U drugom činu epizode, Mister Bin želi da iskoristi novogodišnju rasprodaju i odvozi se do robne kuće gde kupuje konzerve sa farbom, četke, krpe i fotelju.

 

On vezuje fotelju za krov svog MINI-ja, ali uviđa da više ne može da stane u svoj auto, pošto je pun. I tako Mister Bin stavlja po jednu ciglu ispred prednjih točkova i vezuje ih kanapom, kako bi zadržao MINI nakon što otpusti ručnu. 

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Pomoću konzerve farbe na kanapu on pritiska kvačilo, pa ubacuje automobil u brzinu i penje se u fotelju na krovu vozila. Kontroliše točkove dodatnim konopcima, a četku i krpu vezuje zajedno kako bi njima pritiskao pedale za gas i kočnice.

 

Nakon što se smestio za vožnju, izvlači cigle ispod prednjih točkova i polazi. I dok prvobitno sve ide po planu, on vrlo brzo gubi kontrolu nad ubrzanjem i udara u zadnju stranu kamiona koji prevozi jastuke, što ga zaustavlja na najmekši mogući način.

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Iako je Rouan Etkinson sedeo na sofi, za koju je bio bezbedno vezan, automobil je zapravo vozio vozač kaskader koji je ležao na podu i upravljao pomoću malog ekrana koji je imao pred sobom. Naravno, ovaj snimak je zahtevao da se još jedan MINI znatno preuredi.

 

MINI se pojavljivao u i pojedinim narednim epizodama, ali najpopularnija je 11. epizoda serije, „Natrag u školu, Mister Bin“. Mister Bin parkira svoj MINI na mesto gotovo identičnog MNI-ja (koji pomera sa rezervisanog mesta i postavlja svoj).

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Uskoro postaje jasno zašto je mesto bilo rezervisano. U pitanju je bilo izvođenje vojne vežbe na kojoj je predviđeno da vojni MINI bude pregažen tenkom. Na žalost Miser Bina, umesto vojnog, pregažen je njegov MINI.

 

U epizodi kompilaciji „Najbolje od Mister Bina“, vidimo smrskani MINI ispod prekrivača na njegovom tavanu, gde se vlasnik od njega oprašta na sebi svojstven način.

 

Dve epizode nakon što je njegov drugi MINI smrskan, Mister Bin se pojavljuje u identičnom MINI-ju. Ostaje nejasno da li je uzeo MINI koji je prvobitno bio određen za uništenje, ili je u pitanju potpuno drugi.

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Iako je snimana sekvenca za film iz 1997. godine, „Bin: Najkatastrofalniji film“, scena sa MINI-jem koji prolazi kroz robnu kuću Herods izostavljena je u montaži. Debi na velikom platnu došao je u filmu „Odmor Mister Bina“ iz 2007. godine, gde je automobil bio ofarban u boju „Nissan Amarillo Yellow“ i nakratko se pojavljuje.

 

U filmu se pojavljuje i jedan veoma sličan MINI, ovog puta verzija sa volanom na levoj strani, pošto ne pripada Mister Binu, već liku po imenu Sabina. 

 

LEGENDARNI DVOJAC: MISTER BIN I MINI

 

Najsvežije pojavljivanje MINI-ja, Mister Binovog šestog, bilo je u skeču za Comic Relief, britansku dobrotvornu organizaciju (2015. godine).

 

Legendarna serijska i filmska istorija Mister Bina dovela je do toga da MINI postane jedan od najprepoznatljivijih automobila u popularnoj kulturi, kao čuveni verni saputnik Rouvana Etkinsona u njegovim komičnim avanturama.