Prvi potpuno električni krosover u MINI porodici - „MINI Concept Aceman“

MINI Concept Aceman

 

MINI brend zvanično je zakoračio u novu eru premijernim predstavljanjem novog koncepta automobila „MINI Concept Aceman“, odnosno studije o prvom krosover modelu za premijum segment malih automobila.

 

Reč je o vozilima koja će posedovati isključivo električni pogon uz naprednu digitalizaciju koja pruža jedinstveno zadovoljstvo u vožnji.

 

Novi dizajnerski izraz bi se mogao opisati kao „harizmatična jednostavnost“ u okviru koje novi MINI model zadržava ključne tradicionalne karakteristike kombinovane sa inovativnim dizajnerskim izrazom.

 

MINI Concept Aceman

 

Prvu priliku da se upozna sa novim MINI-jevim konceptom javnost će imati za vreme sajma kompjuterskih i video igara „Gamescom“ krajem avgusta u Kelnu.

 

Novi MINI modeli kreirani shodno „MINI Concept Aceman“ ideji odišu samopouzdanjem i agilnošću integrišući karakteristike dva najuspešnija modela brenda - MINI Cooper i MINI Countryman, kako bi se stvorila moderna interpretacija modela krosovera.

 

MINI Concept Aceman

 

Mladalački i živahni karakter MINI Concept Aceman-a naglašen je ekspresivnom završnom obradom karoserije i stilski usklađenom kontrastnom bojom za krov, dok njegove proporcije iznose 4,05 metara dužine, 1,99 metara širine i 1,59 metara visine.

 

Revidiran dizajn „MINI Concept Aceman“ modela u potpunosti izostavlja hromirane detalje koji su bili karakteristični za prethodne MINI modele. 

 

MINI Concept Aceman

 

Široki okviri na donjoj ivici karoserije, snažno oblikovani lukovi 20-inčnih točkova, upečatljiv krovni nosač i prednji i zadnji paneli dizajnirani kao zaštita od podvozja naglašavaju svestrane karakteristike krosovera koji nudi zabavu u gradskoj vožnji.

 

Maska vozila, koja je potpuno zatvorena, dobila je novu interpretaciju koja je ravno uklopljena u vozilo, a tradicionalno šestougaoni obris preoblikovan je u osmougaonu konturu. 

 

MINI Concept Aceman

 

Matriks LED jedinice su integrisane u njenom gornjem delu kako bi stvorile impresivne svetlosne efekte za dobrodošlicu svojim putnicima.

 

Na konceptom modelu je postavljen i krovni nosač koji je u metalik boji širokog spektra: plava, tirkizna, zelena i ljubičasta, a stakleni krov na sebi ima konture Union Jack zastave.

 

MINI Concept Aceman farovi takođe imaju sopstvene konture, koje se razlikuju od klasičnog okruglog oblika. 

 

MINI Concept Aceman

 

Kokpit konceptnog automobila sveden je na najosnovnije stvari, baš kao što je dizajner klasičnog MINI-ja, Alek Isignosis, to imao na umu 1959. godine.

 

Enterijerom „MINI Concept Aceman“ modela dominira jednostavni dizajn sa jasnim konturama i pažljivo izvedenim detaljima, kombinujući inovativnu tehnologiju sa reinterpretiranim MINI dizajnerskim karakteristikama.

 

Enterijer je unapređen inovativnim, visokokvalitetnim, održivim materijalima: površine sedišta izrađene su od pletenog recikliranog tekstila sa kontrastnim bojama koje se kombinuju sa besprekornim digitalnim kontrolama sa novim OLED ekranom kao centralnim interfejsom, dok su hromirani elementi potpuno izostavljeni.

 

MINI Concept Aceman

 

Volan, sedišta, paneli vrata i sve druge unutrašnje površine nisu izrađene od prirodne kože, već od obnovljivih materija. Volan je presvučen tamnozelenim somot velurom i pruža prijatan osećaj pod rukom.

 

Multifunkcionalni prekidači se nalaze ispod tekstilnih površina, a parkirna kočnica i selektor pogona su dobili nove pozicije na centralnoj konzoli, što je dodatno oslobodilo prostor u kabini.

 

Konzola, koja je u centralnom delu, zalazi duboko u enterijer i predstavlja savršenu postavku za centralni interfejs, koji  je u obliku okruglog OLED ekrana i kombinuje sve funkcije instrument table i centralnog informacionog displeja.

 

Korisnički interfejs takođe ima potpuno novi grafički displej, moderan izgled i atraktivno dizajnirane vidžete. Sistem displeja i kontrole u proizvodnom vozilu zasnovan je na najnovijoj generaciji MINI operativnog sistema, koji je po prvi put izgrađen na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP). 

 

MINI Concept Aceman