MINI COUNTRYMAN x CALVIN KLEIN

Kada je MINI zatražio od modnog brenda Calvin Klein da kreira svoj unikatni MINI za aukciju automobila, nastao je jedinstveni primerak od kog niko nije mogao da odvoji pogled.

 

MINI COUNTRYMAN KELVINA KLAJNA

 

Sve je počelo 1993. godine, sa prvim „Balom za život“ u Beču, u Austriji. Svečana manifestacija za prikupljanje sredstava namenjenih borbi protiv AIDS-a, koja će potrajati 26 godina, do 2019, bila je uvek pozornica za ekstravaganciju koja je išla ruku pod ruku sa dobrim namerama.

 

MINI je počeo da donira specijalno dizajnirana vozila za ovaj događaj od 2001. godine. Ta vozila su uvek bila prepuštena specijalno odabranim kreatorima i prodavana su na licitaciji, da bi sredstva bila ulagana u istraživanje AIDS-a.

 

MINI COUNTRYMAN KELVINA KLAJNA

 

Godine 2010, višestruko nagrađivani kreativni direktor kolecije za žene Calvin Klein, Francisko Kosta, dobio je zadatak da kreira jedan takav specijalni automobil za najveći dobrotvorni događaj u Evropi posvećen AIDS-u, koji je obuhvatao još dva MINI vozila koje je kreirala modna ikona Dijana fon Furstenberg i njujorški kreator Kenet Kol. 

 

MINI COUNTRYMAN KELVINA KLAJNA

 

Brazilac Kosta bio je poznat po svom minimalističkom i rezervisanom stilu, koji je bio u oštrom kontrastu prema životnosti i razotkrivajućoj odeći se vezuje za karneval u Riju. Međutim, Kosta je bio pod jačim uticajem jednostavne, čiste i organske mode iz drugih delova njegove domovine.

 

MINI COUNTRYMAN KELVINA KLAJNA

 

Prilikom dizajniranja specijalnog MINI Countryman-a, nimalo ne čudi to što je on umesto razmetljivog otmenog automobila kreirao krosover model koji je bio uzdržan, ali je i dalje dominirao svakim salonom u kojem se pojavio.

 

Kostin pristup po kojem manje donosi više tako je bio sasvim podesan za MINI, iako je Countryman u to vreme još bio novi krosover model.

 

MINI COUNTRYMAN KELVINA KLAJNA

 

Završni dizajn otkrio je automobil sa crnim mat finišom na celoj karoseriji, sa ispisom Calvin Klein Collection na obema prednjim vratima u reflektivnoj crnoj tvrdoj gumi.

 

Ne mora još mnogo toga da se kaže za ovaj automobil specijalne izrade, njegova pojava govori sama za sebe. I na kraju, pokazao se uspešnim, zaradivši 40.000 evra za istraživanje AIDS-a tokom dobrotvorne gala licitacije.