dam Image


MINI je predstavio novu kolekciju pod nazivom MINI FASHION FIELD NOTES Capsule Collection na Pitti Uomo 94 (12 – 15. juna 2018.), jednom od vodećih svetskih sajmova muške mode i životnog stila. 
Ograničena serija ove kolekcije rezultat je saradnje MINI brenda i kompanije Woolmark posvećene prevashodno promovisanju mladih i talentovanih kreatora. MINI FASHION FIELD NOTES, 16-delna kapsulna kolekcija, predstavlja kvartet novih i perspektivnih međunarodnih kreatora koji prevode lična sećanja sa putovanja u modne komade odeće koristeći najfiniju Merino vunu. Rezultat su inspirativni proizvodi za urbane putnike.


„Za nas je putovanje više od pukog prelaska fizičkih granica, odlaska sa mesta A do B; putovanje čine doživljaji i spoj osećanja, različitih kultura i perspektiva“, objašnjava Sabina Ringel, vodeća kreatorka MINI MODE. Proizvodi nove kapsulne kolekcije daju formu tim veoma ličnim iskustvima. Sva četiri kreatora crpela su inspiraciju iz putovanja po inostranstvu – i isprepleli susrete i priče u odeću za kolekciju.

 

Kreatori koji su učestvovali u stvaranju kapsulne kolekcije MINI FASHION FIELD NOTES – Lijam Hodžis (Velika Britanija), Stafonli (Kina), PH5 (SAD) i Rajke Ferstajn (Nemačka) – nalaze se među najuzbudljivijim novim imenima modne scene. A većina njih osvojila je Međunarodnu Woolmark nagradu, jednu od najvažnijih svetskih nagrada za buduće zvezde sveta mode. Proizvodi uključeni u novu kolekciju odražavaju iskustva Hodžisa, Stafonli, PH5 i Ferstajnove sa njihovih putovanja – korišćenjem raznolikih boja, oblika i sastava materijala, uz savremenu, inovativnu upotrebu vune kao glavnog materijala.

 

Lijam Hodžis (Liam Hodges), Velika Britanija.
Britanski kreator Lijam Hodžis živi i radi u Londonu. Njegov rad crpi bogatu inspiraciju iz modernih sub-kultura, hip-hop skejt odeće, britanske ulične odeće i post-panka – ove uticaje on stapa u snažne i višeslojne stavove. Karakteristični elementi obuhvataju široke siluete, „patchwork“ i reference na otpornu radnu i sportsku odeću. Ove karakteristike su prisutne i u njegovim komadima za kapsulnu kolekciju MINI FASHION FIELD NOTES, koji pripovedaju o njegovim susretima u Njujorku. „Kada sam prvi put posetio Njujork, bio sam klinac sa roditeljima, i stigao sam da upoznam samo Menheten. Zato, kada sam tamo otišao drugi put – sad već kao odrasla osoba – odlučio sam da pogledam Bruklin i druge gradske četvrti. Iako je sve bilo novo i uzbudljivo, imao sam osećaj da sam tamo već bio – neku vrstu déjà vu efekta. Bilo je to gotovo neverovatno.“ Njegovi dizajni za MINI MODU takođe odaju osećaj novog, a opet poznatog, dajući klasicima kao što su farmerke, jakne od teksasa i dugi rukavi nešto sveže i novo da kažu upotrebom vune (pogotovo Wool Denim materijala). Šestodelni Hodžisov komplet zaokružuju kaput za automobil, kapa i bubac za putovanja od vodootporne vunene tkanine sa klasičnom oznakom Princa od Velsa.

 

Stafonli (Staffonly), Kina.
Šimo Žu (Shimo Zhou) i Une Jea (Une Yea) osnovali su još mladi brend Stafonli u Šangaju 2015. Njihova zamisao i ideal mode kombinuju tehnologiju i dizajn sa eksperimentima na materijalima i bojama za ironičan i provokativan pristup temi koji je pojačan neuobičajenim i izvajanim siluetama. Njihovi modeli zrače radoznalošću i smislom za humor, da ne pominjemo smelost ukidanja granica i istraživanja nepoznatog sveta. Drugim rečima, sve se to sasvim uklapa u MINI MODU. Njihove kreacije za kapsulnu kolekciju MINI FASHION FIELD NOTES fokusiraju se na Grinič park u Engleskoj, mirno utočište za dizajnere dok su studirali u Londonu. „Grinič je dom vremena. To je idilično, gotovo čarobno mesto sa divnim pogledom na London“, razmišljaju naglas Stafonli dok objašnjavaju podlogu za svoju kolekciju. „To je savršeno mesto za bekstvo iz grada ako vam tako nešto u trenu padne na pamet. Zelenilo, miris sveže pokošene trave, čaj Erl Grej i kolačići podsećaju nas na posebne trenutke koje smo tamo provodili.“ Bujno zelenilo travnjaka Grinič parka daje centralnu kolornu temu za ovaj doprinos ograničenoj kolekciji. A linija Meridijana koja prolazi kroz park podseća na MINI-jeve pruge na haubi. Ta dva elementa formiraju zajedničku temu za Stafonli komplet jakne, košulje i „patchwork“ farmerki. Jedan od najboljih momenata njihove kreacije jeste odgovarajuća platnena torba koja ujedno služi i kao torba za odeću, pa je prilično zgodan aksesoar za svakog urbanog putnika.

 

PH5, SAD.
Brend PH5 su osnovali Vej Lin (Wei Lin) – kći velikog proizvođača trikotaže – i nagrađivani kreator Miđija Žangin (Mijia Zhangin) 2014. godine u Njujorku, a on se mahom bavi naprednom savremenom trikotažom. Ova etiketa izaziva konvencionalnu viziju trikotaže spajajući hirovite dizajne sa arhitektonskim dimenzijama inovativnih tehnika pletenja. PH5 želi da stvara trikotažu koja probija granice, sa novim i veselim zaokretima. Njihovi komadi za kapsulnu kolekciju MINI FASHION FIELD NOTES inspirisani su Art Deco distriktom u Majami Biču. „Kad sam prvi put ugledala te zgrade od kojih zastaje dah, bio je to sasvim poseban, pomalo čudan osećaj - snažan utisak uzbuđenja, da, ali istovremeno blag i gotovo uzdržan. Art Deco je za mene izuzetno uticajan dizajnerski pokret. Dizajn i izrada struktura i tekstura su izuzetni, ali takođe, boje i ukrasi mnogo su me „vodili“ kod donošenja odluka o dizajnu“, tvrdi Miđija Žangin dok objašnjava kreacije PH5. Ista kombinacija pastelnih boja i specijalnih tehničkih dizajnerskih elemenata može se naći i u pletenom žakard vunenom džemperu sa logotipima MINI i PH5, pletenom kombinezonu bez rukava i ručno heklanom šalu, koji može da se koristi i pokrivač tokom putovanja.

 

Rajke Ferstajn (Rike Feurstein), Nemačka.
Rad berlinske kreatorke Rajke Ferstajn istražuje finu liniju između umetnosti i mode. Duboko ukorenjena u gotovo izumrlom zanatu klobučarstva, Rajke vaja šešire i odeću avangardnih oblika. Oštrim slikarskim okom, ona eksperimentiše sa iznenađujućim kombinacijama boja, pronalazi nove vrste površinskih struktura i igra se sa nadrealnim detaljima, stvarajući tako savremenu, ekskluzivnu i elegantnu odeću i aksesoare. Njena tri komada za kapsulnu kolekciju MINI FASHION FIELD NOTES crpe nadahnuće iz utisaka sa putovanja u Rusiju – posebno iz Katarinine palate južno od Sankt Petersburga, prvobitnog doma legendarne Sobe od ćilibara. „Kad je reč o estetici oblika u mojim kreacijama za kolekciju, osvrnula sam se na doba ruske revolucije pre 100 godina. One spajaju predrevolucionarne i postrevolucionarne elemente sa modernom estetikom moje aktuelne serije filcanih šešira. Kolorna shema koristi boje dragulja poput ćilibara (za Kapu uličnog prodavca novina), granata (Polucilindar) i smaragda (Moderna osnovna kapa) kako bi slavila raskoš Katarinine palate.“

 

MINI i Pitti
Pitti Immagine je godišnji modni sajam koji se održava u Italiji. Pitti Uomo sajam, u međuvremenu, fokusiran isključivo na mušku modu, održava se u Firenci dvaput godišnje od 1972. Oba događaja promovišu mlade, perspektivne i ponekad nekonvencionalne modne etikete. U januaru 2015, MINI i Pitti Immagine započeli su trajnu saradnju koja ističe njihovu zajedničku pasiju prema inovaciji, pažnju posvećenu detaljima i kvalitetu, da ne pominjemo sposobnost anticipacije novih trendova.