MINI predstavlja vizionarski koncept stanovanja na milanskoj nedelji dizajna.

dam Image
MINI predstavlja vizionarski koncept stanovanja na milanskoj nedelji dizajna.

„MINI LIVING“ je inicijativa koju je MINI prvi put pokrenuo 2016. godine sa ciljem pronalaženja kreativnih arhitektonskih rešenja za urbani životni stil budućnosti. „BUILT BY ALL“ je treća instalacija koju MINI predstavlja na milanskoj Nedelji dizajna. „MINI LIVING“ je već izlagao vizionarske koncepte i kolaborativno stanovanje/rad u gradovima u Milanu proteklih godina sa „MINI LIVING – BREATHE i MINI LIVING – Do Disturb“ instalacijama. Prvi nastanjivi projekat „MINI LIVING“ otvoriće svoja vrata u Šangaju 2019. godine.


Na ovogodišnjem sajmu nameštaja u Milanu (17 – 22. april), MINI je udružio snage sa londonskim arhitektama iz firme Studiomama kako bi predstavio „MINI LIVING – BUILT BY ALL“. Ova nova instalacija otkriva vizionarski koncept stanovanja ostvaren u saradnji između stanara i arhitekata. Površina od samo nekoliko kvadratnih metara koristi se za stvaranje veoma ličnih i atraktivnih prostora, što odražava osnovni MINI princip kreativne upotrebe prostora. „BUILT BY ALL“ je treća instalacija koju MINI predstavlja u Milanu. “MINI LIVING donosi kreativna rešenja za urban način življenja – na maloj površini, ali nudeći mnogo mogućnosti i visoki stepen fleksibilnosti” - objašnjava Ester Bane, šefica strategije i poslovnih inovacija MINI brenda. “Naš prvi veliki stožer, koji se sastoji od preko 50 stanova i komunalnih/javnih prostora na dvostruko većoj površini trenutno se gradi u Šangaju. Kao i sa BUILT BY ALL, stanari su takođe tvorci svog prostora.”


„MINI LIVING – BUILT BY ALL“ dodaje princip participacije osnovnim temama MINI LIVING, odnosno kreativnu upotrebu malog stambenog prostora, javno dostupnog prostora i reciprociteta privatnog i komunalnog stanovanja. Kreativni rukovodilac u „MINI LIVING“, Oki Hauzer, objašnjava ono što stoji iza instalacije: “MINI LIVING – BUILT BY ALL pretvara ljude u aktivne tvorce i smešta ih u srce dizajnerskog procesa. Verujemo da kvalitet stambenog prostora biva određen time koliko se stanari identifikuju sa svojim domom.”


Posetioci Nedelje dizajna mogu da istraže kako će „MINI LIVING“ koristiti stanarima u budućnosti. Kada obiđu instalaciju, oni i sami mogu postati tvorci u FABRICI IDEJA i iskoristiti priliku da stvaraju sopstvene vizije gradskih stambenih prostora u obliku malih konceptualnih modela. Te vizije će biti prikazane na Zidu slavnih tokom trajanja instalacije, a kad se sagledaju kao jedinstveni entitet, simbolizuju sve šire mikro-okruženje. Pokrivajući površinu od samo 15-20 kvadratnih metara, ali sa sasvim različitim tlocrtima i u različitim formama, bojama i materijalima, čine četiri kontrastne stambene jedinice. Pristup koji je osnova dizajna omogućava da svaka jedinica iskaže individualnost ličnosti svojih stanara dok istovremeno naglašava raznolikost i opseg koncepta. Stambene jedinice su smeštene u zajedničkom prostoru i sadrže funkcije poput zajedničke kuhinje, prostora za fitnes i predsoblja. Instalacija prihvata postojeće strukture – tj. stubove i grede – i dopunjuje ih dodatnim funkcionalnostima. Rezultat je samostalno, živo mikrookruženje u staroj fabričkoj hali. Instalacija pokazuje da čak i unutrašnjost prazne zgrade može da se upotrebi za obogaćivanje budućnosti urbane arhitekture. To pokazuje kako nekorišćena skladišta, napušteni tržni centri i kancelarije mogu da se preobraze u potencijalni stambeni prostor.