MINI PO UKUSU DEJVIDA BOUVIJA

MINI PO UKUSU DEJVIDA BOUVIJA

 

Malo je toga što se ne zna o Dejvidu Bouviju. Bio je umetnik koji je neprekidno istraživao, definisao i redefinisao svet oko sebe, stvorivši nezaboravna umetnička dela. Ujedno, bio je prepoznatljiv po svojoj ljubaznosti, uzdržanom smislu za humor i visprenosti.

 

Bilo kao Zigi Stardast, Major Tom ili Aladin Sejn, Bovui je uvek bio zagonetna i živopisna figura iza koje stoje mnogobrojni urbani mitovi u vezi sa sa njegovim životom i dostignućima.

 

Tako je 1999. godine, ovaj popularni muzičar dobio upit da dizajnira poseban MINI automobil povodom 40. rođendana brenda. Osim njega, unikatne MINI automobile dizajnirali su i Pol Smit, Kejt Mos, Mark Vord i Nataša Kejn. 

 

MINI PO UKUSU DEJVIDA BOUVIJA

 

Bovi je kreirao hromirani automobil, obloživši MINI Cooper reflektivnom oplatom od ogledala. Jedini delovi tog vozila koji su ostali netaknuti hromiranom oplatom bila su zadnja svetla i gume.

 

To je bilo zato što je, makar teorijski, automobil trebalo da bude u voznom stanju. „Želeo sam da stvorim nešto što se ne može raspoznati od okruženja“, kazao je Bovui kada su ga pitali kako je došao na ideju da kreira takav automobil. 

 

MINI PO UKUSU DEJVIDA BOUVIJA

 

Upitan da objasni reflektivne površine, on je rekao: „Veoma ih je teško percipirati, jer lik samog posmatrača postaje neposredni interfejs.“

 

Istina je da je svako ko bi pogledao dizajnerski MINI Dejvida Bovija zapravo gledao u sopstveni odraz.

 

Jedno od tumačenja je i to da odraz dovodi i do izvesne samorefleksije u posmatraču i pomaže mu da ispita svoj odnos sa MINI-jem (automobilom i brendom) i zbog čega mu se toliko dopada.

 

MINI PO UKUSU DEJVIDA BOUVIJA

 

Na posletku, upravo taj MINI automobil postao je jedan od najupečatljivije dizajniranih svih vremena, što se i moglo očekivati, jer ga je kreirao umetnik koji je svojim vanserijskim talentom obelžio čitavu jednu epohu.

 

MINI PO UKUSU DEJVIDA BOUVIJA