MINI put proizvodnje

ads


Od Oksforda do Vas, put proizvodnje naših automobila savršen je spoj automatizovane genijalnosti i dobre staromodne izrade.

 

Uzbudljivo očekivanje, zatim nalet adrenalina kada saznate da je MINI koji ste poručili proizveden, za čim sledi vaša nestrpljiva želja da sednete za volan. Verujte nam, sve nam je to poznato, ali ne morate čekati na isporuku svog MINI automobila da biste zajedno započeli putovanje. Sva sjajna prijatestva zasnivaju se na razumevanju, a Vaš MINI ima šta da ispriča.

 

Za većinu MINI modela sve započinje u zvaničnom srcu i domu MINI-ja, proizvodnoj fabrici u Oksfordu. U ovoj čuvenoj fabrici svakih 67 sekundi jedan sjajan MINI automobil siđe sa proizvodne linije. Sa preko milijardu varijacija tipa karoserije, boja i kontrastnih boja krovova, nikada dva identična MINI modela nisu u nizu sišla sa trake.

 

Podeljena u tri dela, fabrika u Oksfordu se sastoji od dela za proizvodnju karoserije, gde se formira spoljni oblik vašeg MINI-ja, zatim farbare, gde MINI dobija svoju individualnu boju i montaže, gde se sve komponente ujedinjuju da bi se proizveo personalizovan i ikoničan automobil.

 

Deo za proizvodnju karoserije, poznat kao "Body in White", sadrži 1200 ultra preciznih robota koji sastavljaju 435 delova slagalice koji čine je svaku MINI karoseriju. Roboti zavaruju 4000 tačaka na svakoj školjki kako bi se osigurala čvrsta struktura pre nego što specijalni revizor izvrši nasumične provere procene kvaliteta. Na MINI se montiraju vrata, poklopac prtljažnika i motora pre nego što krene u strogu procenu kontrole kvaliteta. Roboti su savršeni za mnoge zadatke, ali ne za ovaj - ljudske oči i ruke moraju pregledati svaku školjku odozgo prema dole da bi se osigurao najkvalitetniji „finiš“.

 

Kada bude u savršenom stanju, MINI školjka ide dalje u farbaru. Masivna zgrada površine više od 60.000 m3, čija je izgradnja koštala 80 miliona funti predstavlja drugi najveći građevinski projekat u Velikoj Britaniji posle Milenijumske kupole. Potrebno je oko 10 sati da svaka MINI karoserija prođe kroz proces bojenja - od nanošenja sloja koji štiti od korozije, do završnog sjajnog providnog sloja. Zbog mogućnosti izbora 16 različitih boja karoserije i pet kontrastnih krovnih boja, traka na poklopcu haube, kapa retrovizora i bočnih traka, malo je drugih modela koji se približavaju nivou individualnosti koje je MINI nudi više od 50 godina.

 

Nakon završne posete peći, slede poliranje i voskiranje, i vaš MINI je spreman za montažu. Ovo je poslednja faza MINI-jevog putovanja kroz fabriku u Oksfordu, nakon koje će automobil biti u potpunosti završen i poslat Vama.

 

Agregat se sastoji od više od 200 delova pažljivo ručno sastavljenih i ugrađuje se pomoću jednog robota i dva radnika. U fabrici zaduženoj za izgradnju jednog od najprepoznatljivijih automobila na svetu, ništa ne nadmašuje partnerstvo čoveka i mašine.

 

Na Vaš MINI na kraju budu montirani točkovi, pa se napunjen tečnošću i benzinom odvozi sa proizvodne linije na završni krug provera i testova. Nakon provere svih sistema, MINI se dalje transportuje radi otpreme na neku jednu od MINI-jevih 110 odredišnih zemalja širom sveta. Zatim sledi početak dugog i lepog prijateljstva!