MINI Rođendanska edicija

Sa tradicionalnim sportskim duhom u ime Džona Kupera

MINI slavi 60 godina saradnje sa porodicom Kuper. Zajednička predanost maksimalnom zadovoljstvu vožnje na putu i legendarni uspeh na trkama. Vozila Edicije proizvedena su u ograničenom broju od 740 jedinica širom sveta kao MINI Cooper, MINI Cooper S i MINI John Cooper Works.

 

Ime Džon Kuper, rođeno pre 98 godina, ne samo što predstavlja velike uspehe u Formuli 1, veći tradicionalni sportski duh MINI brenda. Pre 60 godina, Džon Kuper je postavio osnove za legendarnu trkačku pobedu u klasičnom Miniju. Bio je to početak saradnje između MINIJA i porodice Kuper koja traje i danas. Zajednička tradicija proteže se od prvog modela Mini Cooper, lansiranog u septembru 1961., do sportskih John Cooper Works modela u današnjoj ponudi.

 

Da bi se obeležila ova godišnjica, vrhunski britanski brend predstavlja specijalnu ediciju MINI 3-vrata koja kombinuje povratak istoriji sa najsavremenijom tehnologijom. MINI Rođendanska edicija jeste priznanje Džonu Kuperu, koji je preminuo 2000. godine, i svedoči o tome koliko se maksimalnog zadovoljstva vožnje danas uživa u njegovo ime, u segmentu premium malih automobila.

 

mini vision urbanaut

 

Ekskluzivni elementi dizajna i opreme čine Rođendansku ediciju privlačnom za  MINI obožavaoce širom sveta, strasne u vezi sa sportskom istorijom brenda, koja je blisko povezana sa imenom Džon Kuper. Specijalna edicija će biti dostupna kao MINI Cooper 3-vrata (kombinovana potrošnja goriva: 6,1 – 5,5 l/100 km prema WLTP, 5,5 – 5,3 l/100 km prema NEDC; kombinovane emisije CO2: 138 - 124 g/km prema WLTP, 127 - 120 g/km prema NEDC), MINI Cooper S 3-vrata (kombinovana potrošnja goriva: 6,7 – 6,2 l/100 km prema WLTP, 6,5 – 6,2 l/100 km prema NEDC; kombinovane emisije CO2: 151 - 140 g/km prema WLTP, 149 - 142 g/km prema NEDC) i MINI John Cooper Works (kombinovana potrošnja goriva: 7,1 – 6,8 l/100 km prema WLTP, 7,1 – 6,9 l/100 km prema NEDC; kombinovane emisije CO2: 161 - 155 g/km prema WLTP, 163 - 158 g/km prema NEDC). Proizvodnja je globalno ograničena na samo 740 jedinica. Broj dostupnih jedinica u ovoj ediciji referenca je na broj 74, koji je klasični Mini Cooper nosio prilikom prvog uspešnog pojavljivanja na trkačkoj stazi.

 

dam Image

 

Džon Kuper je stekao svoj status trkačkog pionira još u pedesetim godinama dvadesetog veka i sa svojim sportskim automobilima srednjeg motora uneo je revoluciju u Formulu 1. Njegova ideja, koja je i danas u upotrebi, da smesti motor iza vozača umesto ispred njega, pomogla je Džeku Brabamu da obezbedi dve titule svetskog šampiona u Formuli 1, 1959. i 1960. godine. Po sklonosti prema neuobičajenim rešenjima, Kuper je bio nalik svom prijatelju i kolegi dizajneru, Aleku Isigonisu, koji je opet doneo revoluciju u segment malih automobila klasičnim Minijem. Džon Kuper je odmah prepoznao sportski potencijal u kompaktnom četvorosedu i pokrenuo gradnju male serije vozila sa većim kočnicama i jačom izlaznom snagom motora od 34 do 55 ks. Mini Cooper je rođen, i momentalno postigao uspeh. Brend Cooper i ispis slova okruženih crvenim krugom sada je postao slavan. Dve godine kasnije, usledio je još moćniji Mini Cooper S, koji je postavio temelj za tri sveukupne pobede na Reliju u Monte Karlu 1964, 1965. i 1967.

 

Od tada pa nadalje, Cooper kompleti za podešavanje za serijska vozila brenda postajali su sve popularniji. I još pre tržišnog lansiranja savremenog MINIJA 2001, stvoren je brend John Cooper Works. Sa tim brendom, Džon Majkl „Majk“ Kuper, sin šefa Formule 1, nastavio je saradnju sa MINIJEM.

 

Od 2008. godine, modeli John Cooper Works bili su u vrhu ponude MINIJA kao vrhunski sportisti – sada sa snagom i do 225 kW/306 ks i tehnologijom ogibljenja razvijenom sa saznanjima iz trkačkog sporta. Zajednička sportska karijera MINIJA i John Cooper Works bila je u skorije vreme očigledna zbog šest sveukupnih uspeha na Reliju Dakar. U najnovijoj generaciji, Čarli Kuper doprinosi, kao trkački vozač i ambasador brenda, nastavku saradnje između njegove porodice i MINIJA.

 

dam Image

 

Nijanse zajedniče istorije MINIJA i porodice Kuper mogu se naći kako u eksterijeru, tako i u enterijeru vozila nove edicije. Pošto su rani trkački automobili koje je dizajnirao Džon Kuper bili prepoznatljivi po zelenoj farbi sa belim akcentima, MINI Rođendanske edicije nude se u metaliziranoj boji British Racing Green. Alternativno, dostupna je metalizirana varijanta boje Midnight Black, a za MINI John Cooper Works se nudi i boja karoserije Rebel Green. Sve završne farbe kombinovane su sa krovom, kapama spoljnih ogledala, ručicama na vratima i okvirima farova i zadnjih svetala u beloj boji. Ostali ukrasni elementi eksterijera nude se u boji Piano Black visokog sjaja.

 

Ovi spoljni elementi nadopunjeni su belim prugama na haubi i crvenom naglašenom linijom, brojem 74 na haubi i vratima vozila iz edicije, tako da podsećaju na početak jedne sportske karijere, jer je klasični Mini Cooper nekada nosio startni broj 74 i osvojio svoju prvu pobedu na trkačkoj stazi.

 

dam Image

 

MINI Rođendanska edicija kombinuje sadržaj John Cooper Works Trim sa elementima ekskluzivnim za ovaj model koji naglašavaju sportski karakter i svest o istorijskim korenima. Na primer, ogibljenje sa frekventno selektivnim prigušenjem dopunjeno je aluminijumskim John Cooper Works Circuit Spoke 2-tonskim točkovima od 18 inča. Logo „COOPER“ nalazi se na lajsni pragova vrata, kućištima migavaca, C-stubovima i na centralnom kraku Nappa sportskog kožnog volana.

 

dam Image

 

Oprema enterijera edicije obuhvata John Cooper Works sportska sedišta u finišu Dinamica/koža Carbon Black, krovnu oblogu antracit boje, komplet papučica od nerđajućeg čelika i unutrašnju lajsnu u boji Piano Black visokog sjaja. Crveni krug iz originalnog logoa Džona Kupera krasi poklopac prtljažnika i površinu enterijera na strani suvozača. Na strani vozača, unutrašnja površina nosi potpise Džona, Majka i Čarlija Kupera.

 

dam Image

 

Dodatni pokazatelj ekskluzivnog karaktera edicije, unutrašnjost okvira vrata vozača, nosi amblem sa potpisom Džona Kupera, rukom ispisanu poruku „1 od 740“ i „60 GODINA MINI COOPER-a – NEOČEKIVANOG AUTSAJDERA“.

 

dam Image

 

Ekskluzivni i sportski izgled vozila iz edicije može se kompletirati odabranim opcijama za modifikacije iz ponude Original MINI aksesoara. MINI Waistline Finisher u boji Piano Black kompletira privlačni kontrast između crnih i belih ukrasnih elemenata na eksterijeru. Druge opcije obuhvataju MINI Sport antenu i lajsne na izduvnim cevima u karbon finišu. Izbušeni i prorezani kočioni diskovi John Cooper Works takođe su dostupni za MINI John Cooper Works verziju Rođendanske edicije.