MINI STRIP.

Održivi dizajn sa obrtom, od Pola Smita.

MINI Strip

 

 

Minhen/London. MINI STRIP (ko-)kreatora Pola Smita slavi svoju svetsku premijeru u Londonu 12. avgusta 2021. Ovaj specijalni jedinstveni automobil je proizvod saradnje između MINI brenda i Pola Smita najavljene u novembru 2020, koja je za rezultat imala to da dva slavna britanska brenda dele kreativne zamisli o održivom dizajnu u proteklih nekoliko meseci. MINI STRIP obasjava reflektorom inovativni pristup pitanju održivosti u proizvodnji automobila. Vođen krovnom temom „Jednostavnosti, Transparentnosti, Održivosti“, automobil pokazuje inspirativne ideje za održiviji metod automobilskog dizajna. Kako ime sugeriše, proces je započeo potpunim skidanjem svega sa modela MINI Cooper SE sa troja vrata i svođenjem na strukturnu suštinu. Samo oni elementi koje su dizajneri smatrali apsolutno neophodnim tada su definisani, primenjeni i stavljeni na mesto – pri čemu je održivost zauzela prednje sedište.

 

"Za mene, MINI STRIP na zadivljujući način pokazuje da MINI i Pol Smit razmišljaju jednako smelo o budućnosti u smislu inovacije i dizajna – a zajedno stvaramo više toga. Pol je postavio suštinsko pitanje na samom početku dizajnerskog procesa iz svoje neautomobilske, pa prema tome sveže perspektive. S ponosom smo razvili zajedno tako snažan karakterni stav", objašnjava Oliver Heilmer, direktor MINI Dizajna.

Spoljna perspektiva pruža važan izvor inspiracije.

MINI je oduvek bio prijemčiv za poglede koji dolaze izvan njegovog univerzuma; oni pomažu brendu da izoštri svoj pogled na sebe i način na koji pristupa izazovima. Kao dizajner sa strašću prema biciklima, knjigama i još mnogočemu, Pol Smit je postavio pitanja koja su donela novi impuls za istraživanje mimo onog očiglednog. "Neverovatno sam zahvalan za priliku da ponovo osmislim slavni MINI", kaže on. „Poznajem i volim postojeći automobil, ali poštovanjem prošlosti i gledanjem u budućnost stvorili smo nešto sasvim posebno. Osećam se veoma privilegovanim time što je MINI tim meni dao samopouzdanje i slobodu da razmišljam lateralno o pristupu dizajnu automobila. Mislim da smo zajedno stvorili nešto zaista jedinstveno, povratkom na osnove, redukovanjem stvari i skidanjem nepotrebnih stvari s automobila."

 

 

MINI Strip

Dizajn – savršena nesavršenost.

Zajednički vođen proces primenio je princip maksimalne redukcije radi proizvodnje minimalističkog, prvoklasnog dizajna sa svežom i nekonvencionalnom privlačnošću. Brojni pametni potezi podarili su eksterijeru modela MINI Cooper SE sa troja vrata potpuno jedinstvenu estetiku. Sirovine su veoma konkretan deo dizajna enterijera. To znači da je karoserija ostavljena u nedovršenom stanju bez primene raznobojne farbe, već joj je umesto toga podaren samo tanki sloj providne farbe kao zaštita od korozije. Tragovi fabričke obrade svesno su ostavljeni netaknuti na panelima od galvanizovanog čelika kako bi jasno identifikovali automobil kao funkcionalni objekt i robusnog saputnika u svakodnevnom životu. Ovaj namerno grubi efekt dobio je od Pola Smita naziv „nesavršeno savršenstvo“.

 

 

MINI Strip

Neposredna izražajnost materijala.

Delovi poznate MINI crne trake izrađeni su 3D štampom od reciklirane plastike i njihovi osnovni materijalni kvaliteti ostavljeni su ogoljeni, poput metalnih panela. Smit je entuzijasta što se bicikala tiče i uživa u tome da s vremena na vreme zasuče rukave i sam zameni ili modifikuje pojedini deo na svojim drumskim biciklima, pa je zato imao inspiraciju za vidljive zavrtnje i delove za dodavanje, što pokazuje koliko bi demontaža bila jednostavna i kako se vozilo može lako vratiti u sirovinski ciklus na kraju svog upotrebnog veka. Funkcionalni i upadljivi umeci u prednjem i zadnjem panelu isto tako su proizvedeni postupkom 3D štampe, zahvaljujući čemu imaju tako upečatljivu teksturu.

 

Ogoljena rešetka hladnjaka modela MINI STRIP i njegove ratkapne pomažu u smanjenju otpora vazduha u poznatom stilu električnih automobila, čime se uvećava njegov teorijski domet. Lajsna rešetke i aerodinamične ratkapne izrađeni su od recikliranog Perspeksa, što istovremeno štedi na težini i resursima. Reciklirani Perspeks je takođe korišćen za veliki panoramski krov koji omogućava radoznalim očima da vide mahom ogoljenu strukturu karoserije unutra.

 

 

MINI Strip

Ljubav prema detaljima.

MINI to naziva „sjajem u oku“, a Pol Smit „klasikom sa začkoljicom“ – i jedno i drugo se odnosi na neočekivane detalje kao što su veoma kontrastni akcenti boja koji se otkrivaju samo kroz rad dizajnera na drugi ili treći pogled, odajući njihovu sklonost prema detaljima. Isto važi i za MINI STRIP: Otvaranje vrata otkriva karakteristične pruge Pola Smita u živoj kompoziciji pet boja. Poklopac priključka za punjenje dodaje blesak neonski zelene kad se otvori, dok je ugravirani crtež električnog utikača na poklopcu delo samog Pola Smita.

Radikalna redukcija u enterijeru.

MINI STRIP je veran sloganu „Jednostavnost i tranparentnost“ i u unutrašnjosti, zahvaljujući radikalnom skidanju elemenata. Svi ukrasni delovi su namerno izostavljeni (sa izuzetkom instrument-table, gornje obloge i police), tako da karoserija postaje dominantni vizuelni element kabine. Ona je obojena u plavo na izričiti zahtev Pola Smita, tako da stvara izuzetno zapaženi efekt. Ogoljeni osnovni materijal i snažan plavi ton daju enterijeru samostalnu estetsku privlačnost; go je, ali istovremeno odaje utisak „obučenog“.

 

Umesto uobičajenog dizajna sa više delova, instrument tabla se sastoji samo od velikog, poluprovidnog odeljka sa finišom dimljenog stakla. Zahvaljujući tradicionalnoj upotrebi kružnih elemenata iz MINI dizajna, geometrija je veoma uoprošćena tumačenjem koje je mnogo više grafičko. Ne postoji klasičan centralni instrument, što umesto toga prepušta vozačevom smartfonu da zauzme centralno mesto. On se nalazi tamo gde bi inače bio centralni ekran, automatski se povezuje s automobilom i, pritom, postaje centar za kontrolu nad medijima. Jedine fizičke kontrole u enterijeru smeštene su niže u centralnom stubu, gde se mogu naći prekidači za motorna stakla i funkciju kreni/stani.

 

 

MINI Strip

Inovativni materijali čuvaju resurse.

Pored minimalističkog geometrijskog dizajna unutar modela MINI STRIP, upotreba recikliranih, ekološki podobnih materijala takođe podvlači održivost ovog automobila. Enterijer je potpuno lišen kože i hroma, a sedišta su presvučena pletenom tkaninom. Potpuni jednomaterijalni dizajn presvlaka znači da su one potpuno podobne za reciklažu, uključujući obrube, što dopušta održavanje cirkularnosti materijala. Patosnice su izrađene od reciklirane gume. Njihova teraco-šara nusproizvod je recikliranja i procesa proizvodnje i jasno pokazuje kako višebojni sastavni elementi imaju novi upotrebni vek kao deo ovog materijala.

 

Gornja obloga instrument table, ramena vrata i polica takođe pokazuju veoma uprošćenu geometriju i izrađeni su od reciklirane plute. Tip plute koja se ovde koristi ne sadrži nikakve sintetičke vezivne agense i potpuno se može reciklirati. Sa zadovoljavajućom čvrstinom kombinovanom s mekim dodirom, pluta može u budućnosti da bude zamena plastičnoj peni. Usled mogućnosti recikliranja plute i njenog statusa obnovljive sirovine koja čak „sređuje“ ugljendioksid tokom proizvodnje, tu ima potencijala za smanjenje gasova zelene bašte. Još jedan pozitivan nusefekt pletene tkanine i plute jeste to što su oba materijala otvorenih pora i poboljšavaju unutrašnju akustičnost.

Minimalistički i funkcionalni – detalji.

Volan, koji je ujedno i tačka fokusa enterijera, sveden je na najosnovnije funkcije. Rub mu je uvijen u traku u pravom biciklističkom stilu. Tri aluminijumska kraka povezuju rub sa upijačem udara na volanu, čija gornja mrežica omogućava da se vidi vazdušni jastuk unutra. Kao i spolja na vozilu, vide se zavrtnji koji pokazuju koliko bi lako bilo demontirati volan kasnije i ponovo upotrebiti aluminijum. Mala tekstilna etiketa Pola Smita na položaju broja jedan na časovniku jedna je od oznaka saradnje koje se mogu naći u enterijeru.

 

 

MINI Strip

 

 

Paneli vrata napravljeni su od iste mrežice koja prekriva vazdušni jastuk. Struktura vrata može se jasno videti iza panela od mrežice, koji se nalaze unutar rama. Providnost pletene mrežice menja se zavisno od ugla gledanja, što dodaje novu dimenziju izgledu enterijera. Ručice na ramenima vrata izrađene su od izuvijanog užeta za penjanje i, zajedno sa odgovarajućim sigurnosnim pojasevima, oživljavaju enterijer svetlonarandžastom bojom. Poput ručica za držanje, ručice za otvaranje vrata od aluminijuma smeštene su u pluti na ramenima vrata i daju prvoklasni završni izgled vratima. Dok pogled luta dalje uz vrata, nailazi na izloženi vazdušni jastuk u stubu krova. Ovo ima isti efekt kao i vidljivi vodovi kablova u enterijeru, namerno privlačeći pažnju na funkcije koje su inače skrivene za vreme proizvodnje i primenjujući ih u estetski prijatnom efektu.

Vrcave ideje za održiviju budućnost.

Forma sledi funkciju u svim domišljatim detaljima ugrađenim u model MINI STRIP. Jednostavnost, transparentnost i održivost formirali su centralne teme dizajnerskog procesa i zrače iz svakog aspekta automobila. Ovo je omogućilo da model MINI STRIP prevede MINI-jevu filozofiju kreativnu upotrebu prostora u radikalni i fundamentalni redizajn MINI-ja – naročito njegovog enterijera. Tako to može biti katalizator za održivije korišćenje resursa u automobilskom dizajnu.

 

 

MINI Strip