MINI VISION URBANAUT

Virtuelna vizija postaje opipljiva stvarnost

Sa prezentacijom virtuelnog vizionarskog vozila MINI Vision Urbanaut u novembru 2020, brend MINI je otkrio potpuno novu interpretaciju mobilnosti kroz inovativnu viziju prostora. A sada je BMW Grupa odlučila da prikaže fizički model vozila koji će omogućiti publici da se opsežnije pozabavi prostornim konceptom i održivim materijalima na delu. Model će imati svoju svetsku premijeru 1. jula 2021. na DLD Letnjoj konferenciji u Minhenu.

 

 

mini vision urbanaut

 

 

„Mi u MINIJU smatramo da smo odgovorni za očuvanje i razvoj jedinstvenih karakteristika našeg brenda u nastupajućim godinama i onima koje nas tek čekaju“, objašnjava Bernd Kerber, direktor MINIJA. „Sa očima prikovanim za budućnost, razvili smo ideju, sa MINI Vision Urbanautom, o tome kako možemo preneti MINI atribute – kao ovde, sa fokusom na ’pametnoj upotrebi prostora’ – u budućnost mobilnosti i tumačiti ih na tipičan MINI način. To donosi lični prostor korisnika u vozilo i otvara različite mogućnosti za njih, od stvaranja urbane oaze do doživljaja slobode u ’Wanderlust’ trenutku. MINI Vision Urbanaut predstavlja našu sliku o tome kako ‘pametna upotreba prostora’ u MINIju može da pruži odgovor za potrebe budućih gradova i načina života.“

 

 

dam Image

 

 

Oliver Hajlmer, direktor MINI Dizajna nadodaje: „Mi u MINI Dizajnu verujemo da je najbolji način da se shvati sveopšti koncept iza MINI Vision Urbanauta to da ga doživite. Osećaj prostora i inovativni materijali prosto zovu da budu istraženi. Zbog toga je bilo veoma važno za nas od samog početka da isto tako napravimo i fizički model MINI Vision Urbanauta. I sada je došao taj trenutak. Planirali smo i gradili svaki aspekt modela – što omogućava ljudima da dožive sve nijanse MINI Vision Urbanauta – u našem MINI Dizajn Studiju u Minhenu.“

 

 

Proširenje zamisli o mobilnosti mimo vožnje – MINI trenuci

MINI vidi svoje buduće ja primarno kao nekoga ko omogućava i učestvuje u nezaboravnim trenucima, onome što mi nazivamo „MINI trenucima“. Inspirisani pitanjem „Kakvu vrstu iskustva želim od svog vozila?“, oni daju konceptualnu platformu za MINI Vision Urbanauto – za vreme kada putujete i vreme kada to ne činite. Konkretnije značenje ovoga obuhvaćeno je MINI trenucima „Chill“, „Wanderlust“ i „Vibe“. Eksterijer i enterijer vozila menjaju se tako da odražavaju aktuelni MINI trenutak te tako daju u kabini doživljaj najboljeg mogućeg prostornog okruženja. Miris, zvuk i ambijentalno osvetljenje i dalje obogaćuju osnovno raspoloženje inicirano odabranim MINI trenutkom. Preobražaj vozila kroz različite trenutke sada takođe može biti doživljen neverovatno realno zahvaljujući kreaciji fizičkog modela MINI Vision Urbanauta.

 

 

dam Image

 

 

Chill trenutak vas poziva udahnete i zastanete na ovom mestu i u ovom momentu. Automobil postaje neka vrsta utočišta, gde možete da se opustite ili radite s punom koncentracijom. Dok zadnja klupa (Cosy Corner) poziva na različite poze sedenja i ležanja, petlja iznad nje sa osvetljenjem otpozadi inspirisana je zelenim krošnjama šume i može se i potamneti. U centralnom prostoru, kružni instrument se sklapa u stonu lampu, eliminiše ekrane ili prekidače koji bi korisnike mogli da podsete da su u automobilu.

 

 

Wanderlust je jedini MINI trenutak kada se MINI Vision Urbanaut vozi ili vozi sam uz automatizovane vozne funkcije. U ovom trenutku, enterijer postaje idealno mesto za vožnju automobila, ili za automatizovanu vožnju, i omogućava onima u njemu da ponovo otkriju romantiku putovanja. Kada korisnik poželi sam da vozi, kuckanjem prsta po MINI logotipu izbaciće napolje volan i papučice. Korisnički interfejs na centralnom kružnom instrumentu takođe podešava svoje vizuale; pored animacije trase, dodatne informacije o putovanju – poput mesta privlačnih za posetu i vremena dolaska – prikazane su tu za one u vozilu.

 

 

dam Image

 

 

Vibe trenutak na centralnu pozornicu dovodi vreme sa drugim ljudima – u svakom smislu. Otvaranje bočnih vrata i sklapanje vetrobrana stvara prizor dobrodošlice koji muti granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti. Centralni cirkularni instrument postaje centar za kontrolu medija. Animacija grafičkih ekvilizatora koji se pomeraju uz muziku projektovana je na površine napred, nazad, na točkove i Petlju iznad zadnje klupe, što stvara prijatnu klupsku atmosferu. Ako prisutni tako žele, automobil može čak da podseća i na audio uređaj. A tu je i četvrta opcija, podesivi „moj trenutak“, koji korisnicima daje dodatni izbor za krojenje dizajna vozila u skladu s njihovim potrebama i željama.

 

 

Raznovrsna održivost

Pored širokog raspona upotrebe, MINI Vision Urbanaut se fokusira i na održivost – a to se može videti i doživeti direktno u različitim aspektima vozila. Početna tačka za koncept bila je ’pametna upotreba prostora’ po kojoj je MINI čuven; tj. on nudi maksimalni prostor sa najmanjim mogućim tragom. Iako je MINI Vision Urbanaut dugačak samo 4.46 m, visina mu dopušta da obezbedi prostor enterijera koji se može koristiti na mnogo različitih načina i nudi potpuno novu lakoću kretanja u vozilu.

 

 

dam Image

Neka to bude vaš prostor

Sistem električnog pogona obezbeđuje mobilnost lokalno lišenu emisija. A još jedan aspekt je opseg upotrebe vozila za svrhe mimo mobilnosti. Zaista, MINI Vision Urbanaut takođe stvara urbani prostor za ljude kada nepomično stoji, značajno uvećavajući količinu vremena koju će oni želeti da mu posvete vožnjom ili samim boravkom u njemu.

 

MINI Vision Urbanaut takođe kreće da koristi odgovorno korišćenje resursa. Sa tim ciljem, od početka faze koncepta, tim se fokusirao na dosledno smanjenje broja komponenti i izbegavanje nepotrebne upotrebe materijala. To je postignuto razvojem, uključujući pametnu dualnu funkcionalnost za instrument tablu (može se pretvoriti u sofu) i prvo pojavljivanje kružnog OLED centralnog ekrana – koji se pretvara u otmenu lampu za vreme Chill trenutaka – iznad stola.

 

Maksimalizovanje dužine korišćenja tako što je obezbeđena mogućnost zamene materijala takođe je priroitet. Promenljive presvlake su dobar primer za to kako se ovo može postići. Pored toga, enterijer je kreiran bez upotrebe hroma ili kože, i taj pristup će takođe biti primenjen u sledećoj generaciji MINI modela.

 

 

Inovacije sa visokokvalitetnim i održivim materijalom

Enterijer MINI Vision Urbanauta ima visoku proporciju recikliranih materijala i korišćeni materijali su gotovo isključivo obnovljivi i mogu se reciklirati. Dominantan materijal u enterijeru su tekstili od recikliranih materijala (uključujući vunu, poliester i Tencel) koji spajaju udobnost i kvalitet sa mekoćom i komforom. Dizajneri su ujedno obratili posebnu pažnju na rešenja od materijala jednog tipa – što je poznato kao „mono-materijali“. Njih je lako reciklirati dalje i mogu se pretvoriti u nove proizvode. Upotreba obnovljive i za recikliranje pogodne plute na volanu i delovima poda dodaje poseban utisak zahvaljujući njenom prirodnom dodiru, i obezbeđuje autentično prijatnu klimu enterijera. Sve u svemu, koncept materijala za MINI Vision Urbanauta naglašava ekstremno visoke nivoe vizelnog i haptičkog kvaliteta koji održivo dizajnirani enterijer može da ponudi.

 

 

dam Image

Doživljaj za sva čula

MINI Vision Urbanaut pokriva sve čulne uglove tako što stvara savršeni doživljaj u vozilu. Ključni element dizajna enterijera stoga je pažljivo doterani pristup mirisu i zvucima. „Holistički pristup koji se obraća svim čulima stvara zaista jedinstven i nezaboravan doživljaj“, objašnjava Anabel Kofinet, dizajner mirisa u BMW Grupi. „Osobeni mirisni trag zadržava se u umu i može da vas podseti na pozitivnu atmosferu i sveukupan doživljaj. Na ovaj način, stvaramo drugu, veoma ličnu vezu sa posebno nezaboravnim vremenima. Želeli smo takođe da povežemo identitet brenda MINI prvi put sa mirisnim tragom. Ovaj dašak nečeg neopipljivog, osvežavajućeg i neočekivanog donosi emocije u to kako se prenosi poruka brenda, neku vrstu međunarodnog traga sa visokim faktorom prepoznatljivosti. Biće to diskretno i otkriveno kao deo scenarija dobrodošlice.“ Unošenjem balansa u čulne doživljaje, Renco Vitale, kreativni direktor zvuka, daje različitim teksturama mirisa u scenariju dobrodošlice zvučnu formu. Poput zvuka dobrodošlice, on je komponovao i muziku za Chill, Vibe i Wanderlust trenutke. U Chill trenutku, vozilo obavija korisnika suptilnim zvučnim pejzažima šume, sa šuštanjem lišća i tekućom vodom koja ispunjava enterijer – prikladan dodatak efektu šumskih krošnji koji se može prigušivati.

 

Akustični zvuci dopunjuju doživljaj bogat opuštanjem. Momente Wanderlust i Vibe prati specijalno komponovana muzika koja se može puštati i u vozilu i van njega.

 

 

Analogna ljubav, digitalna veza

Još jedan cilj sa MINI trenucima bio je da se koristi digitalno integrisanje za intenzifikaciju ili obogaćenje analognog doživljaja. Ovaj pristup „analogne ljubavi, digitalne veze“ proteže se kroz čitavo vozilo. Štaviše, dodatni digitalni nivo integrisan je ispod nekoliko analognih površina. Primeri obuhvataju sto u vozilu (koji inicira MINI trenutke kada se MINI Token ubaci u jedan od proreza), lampu sa OLED prikazom i LED matricama u enterijeru ispod sloja tekstila ili na prednjem i zadnjem kraju automobila. Ovi delovi vozila spajaju analogni i digitalni svet u novo, sveobuhvatno iskustvo. A sve se ovo sada može doživeti u stvarnom vozilu, zahvaljujući radu modelara BMW Grupe.

 

 

dam Image

Primena ekspertize BMW Grupe u izgradnji modela

Kao inovativni koncept prostora, MINI Vision Urbanaut je dizajniran iznutra napolje. Dizajneri su stvorili doživljaj prostranog enterijera pre razvoja eksterijera, primenom podnih planova, delova nameštaja i drvenih modela u razmeri kako bi ukazali na veličinu. Tokom projekta, „virtuena realnost“ primenjena je za stvaranje digitalnog modela, koji je onda sistematski optimalizovan. Fizički model MINI Vision Urbanauta onda je sklopljen od početka do kraja u MINI Dizajn Studiju u Minhenu. Ovde, BMW Grupa je primenila svu svoju dostupnu ekspertizu kako bi preobrazila virtualne vizije u fizičku stvarnost. Tapetari, modelari, mehatronički inženjeri, programeri, specijalisti za boje i drugi radili su zajedno sa dizajnerima kako bi pretvorili viziju u fizički model sa gotovo prototipskim kvalitetom. Na kraju krajeva, MINI Vision Urbanaut nije statičan model, već model kojim se može upravljati i voziti. Svaki deo je specijalno dizajniran, precizno proizveden upotrebom najnovijih alata i ručno izrađen. Visoki stepen majstorstva unutar MINI Vision Urbanauta naglašen je unutrašnjom dekoracijom koja podseća na savremeni životni prostor. Konstrukcija modela je stoga proširena sa klasične gradnje vozila preko pravljenja nameštaja sve do programiranja i integrisanja visoke tehnologije.

 

 

dam Image