Nova generacija restilizovanih MINI modela.

dam Image

Britanski premijum proizvođač u segmentu malih automobila rafiniranim izgledom i velikim tehnološkim dostignućima ojačao je inovativni karakter i privlačnost svojih modela. Novine su prisutne kod modela MINI sa 3 vrata (kombinovana potrošnja goriva: 6.0 - 3.8 l/100 km, kombinovane emisije CO2: 138 - 99 g/km), MINI sa 5 vrata (kombinovana potrošnja goriva: 6.2 - 3.8 l/100 km; emisija CO2: 141-101 g/km) i MINI Cabrio (kombinovana potrošnja goriva: 6,3 - 4,2 l/100 km, kombinovane emisije CO2: 144-111 g/km) i uključuju sveže dizajnerske detalje, inovacije u oblasti pogonske tehnologije, dodatne opcije personalizacije i proširenje digitalnih usluga.
Novine ukazuju na zrelu, ali karakterističnu MINI harizmu, čiji je sadašnji model dostupan po prvi put sa tri vrste karoserije za zabavnu gradsku vožnju. Restilizovane MINI modele odlikuju nove kombinacije prenosa motora, prošireni opseg standardnih karakteristika, novi dizajn farova i zadnjih svetala, nova završna obrada karoserije i najsavremenija tehnologija povezivanja za potpunu udobnost i zabavu.


Pregled novih funkcija modela MINI sa 3 vrata, MINI sa 5 vrata, MINI Kabriolet:
• LED farovi sa Matrix funkcijom za duga svetla.
• LED zadnja svetla u dizajnu Union Jack.
• Novi MINI logo, nova završna obrada, Piano Black eksterijer.
• Novi točkovi od lake legure.
• Proširen opseg kožnih obloga, unutrašnjih površina i izbora boja.
• Jedinstvena individualizacija pomoću MINI Yours Customized.
• Dalje razvijanje motora sa povećanom efikasnošću, kao i većim kapacitetom i obrtnim momentom za MINI One i MINI One First.
• Sedmobrzinski Steptronic menjač sa dvostrukim kvačilom, osmostepeni Steptronic menjač.
• Multifunkcionalni volan i radio ekran od 6,5 inča u boji, USB i Bluetooth interfejs kao standard.
• Opciono - radio i navigacioni sistemi sa ekranom osjetljivim na dodir.
• Funkcija bežičnog punjenja mobilnog telefona.
• Projekcija MINI logotipa sa retrovizora na vozačevoj strani.

 

 

Bez zaslepljivanja: adaptivni LED farovi sa Matrix funkcijom za duga svetla.

Modifikovanim dizajnom karakteristični kružni farovi restilizovanih MINI modela sa troja vrata, MINI sa petora vrata i MINI Cabrio još više dolaze do izražaja. Crnim panelima naglašena su standardna halogena prednja svetla. Kod LED farova, koji su dostupni kao opcionalna stavka opreme, tehnologija visokog kvaliteta je naglašena pomoću potpuno novog dizajna izvora svetlosti. Najnovija generacija LED modula nudi veću osvetljenost za niski i dugi zrak. LED dnevno svetlo za vožnju i indikator svetla su generisani prstenom koji okružuje cele farove.

Takođe, opcionalno su dostupni adaptivni LED farovi koji automatski prilagođavaju osvetljenost situaciji na putu. Prilikom vožnje kroz grad ili u slučaju ograničene vidljivosti zbog vremenskih uslova, moguće je intenzivirati osvetljenje bočnog dela kolovoza. Posebno povećan opseg srednjeg zraka osigurava optimalno osvetljenje kolovoza prilikom vožnje na autoputu.
Adaptivni LED farovi sada takođe imaju automatsku selektivnu “dip funkciju” za duga svetla. Inovativna Matrix tehnologija povećava opseg vidljivosti, istovremeno izbegavajući efekat zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju. U ovu svrhu, podeljen je na četiri horizontalno uređena segmenta, koja se nezavisno aktiviraju i deaktiviraju pri brzinama preko 70 km/h. Segmenti sa visokim snopom se kontrolišu na osnovu situacije na putu. Čim MINI prednja kamera registruje vozilo koje dolazi u susret ili vozilo ispred, prostor koji vozilo zauzima osvetljava se samo delimično. Ovo se vrši deaktiviranjem segmenata dugih svetala Matrix koji su odgovorni za prostor. Preostala područja puta nastavljaju da budu osvetljena dugim svetlima.

 

 

Veoma britanski: “Union Jack” dizajn zadnjih svetala.

Zadnja svetla takođe imaju novi dizajn u kombinaciji sa LED farovima i adaptivnim LED farovima. Kao jasna referenca na britansko poreklo, zadnja svetla restilizovanih MINI modela sada se pojavljuju u “Union Jack” dizajnu.

Motiv zastavice je ponovljen u strukturi funkcija svetlosti. Indikatori kretanja su horizontalno raspoređeni dok su kočiona svetla vertikalno poravnana. Zadnje svetlo predstavlja dijagonalne linije britanske zastavice. Da bi se obezbedio posebno skladan efekat svetlosti, svi izvori svetlosti koji formiraju grafiku “Union Jack” koriste LED tehnologiju.


Novi MINI logo: sveden na najvažnije.

Novi MINI logo je jasan i autentičan, pojavljuje se na poklopcu motora, prtljažniku, volanu, centralnoj instrument tabli i na ključu svih modela. Predstavlja reinterpretaciju postojećeg logotipa i sada ima dvodimenzionalni "flat design". Kao takav, MINI logo odražava novi identitet brenda sa fokusom na najvažnije stvari - ključne vrednosti kao što su zabava u vožnji, prepoznatljiv dizajn, vrhunski kvalitet i dopadljivost.


Tri nove boje, premijera Piano Black eksterijera.

Raspon završnih obrada karoserije dostupan za MINI sa 3 vrata, MINI sa 5 vrata i MINI Cabrio uključuje tri varijante - Metalik boje Emerald Grey, Starlight Blue i Solaris Orange.

Lista opcionalnih stavki opreme obogaćna je opcijom prilagođavanja spoljašnjeg dizajna. Sa opcijom Piano Black Exterior, okviri prednjih svetala, zadnja svetla i rešetka hladnjaka imaju visoko sjajni crni završni sloj umesto hroma.

Takođe je proširen izbor opciono dostupnih točkova od lake legure. Aluminijumski točkovi od 17-inča u dizajnerskim stilovima “Roulette Spoke” u dve boje i “Propeller Spoke” u dve boje sada su dostupni za sve varijante karoserije novog MINI-ja. Takođe, 17-inčni laki aluminijumski točkovi u dizajnu “Rail Spoke” u 2 tona dodati su u program.

 

Novi elementi od kože, unutrašnje površine i unutrašnje lajsne.

Širok izbor površina sedišta, unutrašnjih površina i izbor lajsni doprinose personalizaciji unutrašnjosti novog MINI sa 3 vrata, novog MINI sa 5 vrata i novog MINI Cabrio. Nove karakteristike uključuju Chester kožnu oblogu i unutrašnju lajsnu u Malt Brown boji.

Pored toga, opcija MINI Yours Interior Style “Piano Black” je sada dostupna sa osvetljenjem. Osim površina na vratima i središnjoj konzoli sa završetkom u “Piano Black”, uključena je i dekorativna lajsna sa osvetljenjem u boji ambijentalnog osvetljenja koje je vozač odabrao kao dela MINI paketa. I takođe je u “Piano Black” završnoj obradi kao i sa stilizovanim motivom “Union Jack”. 

Maksimalna individualizacija: MINI je prilagođen.

MINI Yours Customized program sada podiže individualizaciju na potpuno novi nivo. Uključuje “retrofit” proizvode čiji dizajn mogu kreirati sami kupci, a koji se zatim proizvode precizno prema pojedinačnim specifikacijama. MINI Customized asortiman uključuje izbor izgleda omotača bočnog žmigavca, ukrasne lajsne u unutrašnjostu putničkih vrata sa LED osvetljenjem i LED projektore za vrata.

MINI Yours proizvodi mogu se odabrati, dizajnirati i naručiti putem specijalno kreirane online prodavnice (www.yours-customised.mini). Ovde korisnici mogu da biraju između različitih boja, tema, površinskih struktura i ukrasa, mogu da kreiraju sopstveni tekst dodajući lični stil dizajnu. Ova kreativna interakcija između proizvođača i kupaca omogućava ljubiteljima MINI-ja da svoje vozilo pretvore u jedinstveni primerak koji nosi pečat njegove ličnosti. Individualizovani proizvodi se prave inovativnim tehnikama proizvodnje, kao što su različite metode 3D štampanja i lasersko graviranje.

Vožnja: povećana zabava u vožnji i efikasnost, smanjena težina.

Detaljna revizija motora koji su u ponudi za MINI sa 3, MINI sa 5 vrata i novi MINI Cabrio još više poboljšavaju zabave u vožnji. Takođe, dovode do smanjenja potrošnje goriva i emisije CO2 za čak pet odsto, kao i optimizacije emisije gasova kako bi bila usaglašena sa strožijim standardima emisije izduvnih gasova u budućnosti. Dalji razvoj je primenjen na osnovni motor, MINI TwinPower Turbo tehnologiju, elektroniku motora, snabdevanje uljima, usisni kanal, sistem hlađenja i izduvne sisteme. Takođe, bilo je moguće smanjiti težinu pogonskih jedinica, na primer poklopci motora su izrađeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima (CFRP), tako da su sada lakši. Materijal koji se koristi za njihovu proizvodnju su reciklirana karbonska vlakana koja se korite u proizvodnji BMW i automobila.

Trocilindrični benzinski motor MINI One sada izvlači snagu od 1,5 litara. Ovo respektivno povećava maksimalni obrtni momenat na 160 i 190 Nm. Pored toga, svi benzinski motori sadrže direktno ubrizgavanje benzina sa maksimalnim pritiskom povećanim sa 200 na 350 bara i lopaticama turbopunjača izrađenih od materijala koji je izuzetno otporan na toplotu. Direktno ubrizgavanje kod dizel motora osigurava da se gorivo dovodi u komore za sagorevanje sa još većom preciznošću. U tu svrhu, maksimalni pritisak za ubrizgavanje u 3-cilindrične agregate MINI One D i MINI Cooper D povećan je na 2.200 bara, a u 4-cilindričnom agregatu MINI Cooper SD na 2.500 bara. Najmoćniji od tri dizel motora sada je opremljen turbo punjenjem na dva nivoa.

 

Novo: Sedmostepeni Steptronic menjač sa dvostrukim kvačilom, osmostepeni Steptronic menjač.

Umesto standardnog šestostepenog manuelnog menjača, 7-stepeni Steptronic menjač sa dvostrukim kvačilom opciono je dostupan za modele MINI One, MINI Cooper, MINI Cooper S i MINI Cooper D. Novi tip prenosa karakteriše vrlo brzo menjanje brzina, omogućava izuzetno sportske manevre ubrzanja bez prekida momenta. Koristi se pomoću novodizajnirane elektronske ručice menjača. Sportski sedmobrzinski Steptronic sportski menjač sa dvostrukim kvačilom je takođe dostupan i za MINI Cooper S. Uključuje tastere za menjanje brzine na volanu za posebno spontanu manuelnu intervenciju pri izboru stepena prenosa.

MINI Cooper SD sada poseduje osmostepeni Steptronic automatski menjač kao standard. Ovaj osmostepeni automatski menjač je jedinstven u segmentu malih automobila i omogućava da se snaga najmoćnijeg dizel motora da se prenese na prednje točkove na sportski i harmoničan način. Osmostepenim Steptronic menjačem se upravlja pomoću elektronske ručice menjača, dok je osmostepeni Steptronic sportski menjač sa tasterima takođe dostupan kao opcija.

Sve Steptronic transmisije, dostupne za novi MINI sa troja i petora vrata i novi MINI Cabrio, omogućavaju najnoviju generaciju automatske funkcije start/stop. Podaci navigacije i prednje kamere sada mogu biti uključeni u “start/stop” sistem. Ako je vozilo pravilno namešteno, omogućava identifikaciju situacija u kojima je bolje ne isključivati motor - na primer, kada se kratko zaustavi pre nego što se okrene ili krene u kružni tok, ili ako se saobraćaj pred nama ponovo počeo kretati.


Raznovrstan raspon motora.
Za nove MINI 3 vrata možete izabrati sedam varijanti motora:

MINI One 3 vrata: 55 kW/75 ks, 0 - 100 km/h za 12,8 sekundi, maksimalna brzina: 175 k /h, potrošnja goriva: 5,0 - 4,9 litara/100 km *, CO2 emisija: 115 - 111 g/km *.
MINI Jedna 3 vrata: 75 kW/102 KS, 0 - 100 km/h za 10,1 sekunde (10,2 sekunde), maksimalna brzina 195 km/h, potrošnja goriva: 5,0 - 4,9 litara/100 km 5,0 - 4,8 litara/100 km) *, emisija CO2: 115 - 111 g/km (114 - 109 g/km) *.
MINI Cooper 3 vrata: 100 kW/136 ks, 0 - 100 km/h za 7,9 sekundi (7,8 sekunde), maksimalna brzina: 210 km/h, potrošnja goriva: 5,2 - 5,0 litara/100 km 5,0 - 4,8 litara/100 km) *, emisija CO2: 118 - 114 g/km (114 - 109 g/km) *.
MINI Cooper S 3 vrata: 141 kW/192 ks, 0 - 100 km/h za 6,8 sekundi (6,7 sekundi), maksimalna brzina 235 km/h, potrošnja goriva: 6,1 - 6,0 litara/100 km (5,3 - 5,2 l/100 km) *, emisija CO2: 139 - 138 g/km (120 - 119 g/km) *.
MINI One D 3 vrata: 70 kW/95 ks, 0-100 km/h u 11.2 sekundi, maksimalna brzina: 190 km/h, potrošnja goriva: 3.9 - 3.8 litara/100 km *, emisija CO2: 102 - 99 g/km *.
MINI Cooper D 3 vrata: 85 kW/116 KS, 0 - 100 km/h za 9,2 sekunde (9,3 sekunde), maksimalna brzina: 205 km/h, potrošnja goriva: 3,9 - 3,9 litara/100 km (3,8 - 3,8 litara/100 km) *, emisija CO2: 103 - 102 g/km (100 - 99 g / km) *.

MINI Cooper SD 3 vrata: 125 kW/170 KS, 0 - 100 km/h za 7,2 sekundi, maksimalna brzina: 225 km/h, potrošnja goriva: 4,2 - 4,2 litara/100 km *, emisija CO2: 111-110 g/km *.

Za nova vrata MINI 5 se takođe nudi četiri benzinska motora i tri dizel motora:

MINI One Prva 5 vrata: 55 kW/75 ks, 0 - 100 km/h za 13,4 sekundi, maksimalna brzina: 172 km/h, potrošnja goriva: 5,1 - 4,9 litara/100 km *, emisija CO2: 116 - 112 g/km *.
MINI 5 vrata: 75 kW/ 102 KS, 0 - 100 km/h za 10,3 sekunde (10,5 sekundi), maksimalna brzina: 192 km/h, potrošnja goriva: 5,1 - 4,9 litara/100 km 5,0 - 4,8 litara/100 km) *, emisije CO2: 116 - 112 g/km (115-110 g/km) *.
MINI Cooper 5 vrata: 100 kW/136 KS, 0 - 100 km/h za 8,2 sekunde (8,1 sekundi), maksimalna brzina 207 km/h (207 km/h), potrošnja goriva: 5,2 - 5,1 litara/100 km 5,0 - 4,8 litara/100 km) *, emisija CO2: 120 - 116 g/km (115-110 g/km) *.
MINI Cooper S 5 vrata: 141 kW/192 ks, 0 - 100 km/h za 6,9 sekunde (6,8 sekundi), maksimalna brzina 235 km/h, potrošnja goriva: 6,3 - 6,2 litara/100 km (5.4 - 5.4 litara/100 km) *, emisija CO2: 143 - 141 g/km (124 - 123 g/km) *.
MINI One D 5 vrata: 70 kW/95 ks, 0-100 km/h u 11.6 sekundi, maksimalna brzina: 187 km/h, potrošnja goriva: 3.9 - 3.8 litara/100 km *, emisija CO2: 103-101 g/km *.
MINI Cooper D 5 vrata: 85 kW/116 ks, 0 - 100 km/h za 9,4 sekunde (9,6 sekunde), maksimalna brzina: 202 km/h, potrošnja goriva: 4,0 - 3,9 litara/100 km (4,0 - 3,9 litara/100 km) *, emisija CO2: 104 - 103 g/km (104 - 103 g/km) *.
MINI Cooper SD 5 vrata: 125 kW/170 ks, 0 - 100 km/h za 7,3 sekunde, maksimalna brzina: 223 km/h, potrošnja goriva: 4,2 - 4,2 litara/100 km *, CO2 emisija: 112 - 110 g/km *.

 

Portfolio motora za novi MINI cabrio sastoji se od tri benzinska motora i tri dizel motora:

MINI Jedan konvertibilan: 75 kW/102 KS, 0 - 100 km/h za 10,6 sekundi, maksimalna brzina: 190 km/h, potrošnja goriva: 5,2 - 5,0 litara/100 km *, emisija CO2: 119 - 115 g/km * .
MINI Cooper Convertible: 100 kW/136 KS, 0 - 100 km/h za 8,8 sekundi (8,7 sekunde), maksimalna brzina: 208 km/h, potrošnja goriva: 5,4 - 5,2 litara/100 km - 5,2 l/100 km) *, emisija CO2: 123 - 119 g/km (123 - 118 g/km) *.
MINI Cooper S Kabriolet: 141 kW/192 ks, 0 - 100 km/h za 7,2 sekunde (7,1 sekundi), maksimalna brzina: 230 km/h, potrošnja goriva: 6,4 - 6,3 litara/100 km 5.6 - 5.5 litara/100 km) *, emisija CO2: 146 - 144 g/km (127 - 126 g/km) *.
MINI Cooper D kabriolet: 85 kW/116 ks, 0 - 100 km/h za 9,9 sekundi (9,9 sekunde), maksimalna brzina 195 km/h, potrošnja goriva: 4,3 - 4,2 litra/100 km 4.3 - 4.1 litara/100 km) *, emisija CO2: 112 - 111 g/km (113 - 109 g/km) *.
MINI Cooper SD Kabriolet: 125 kW/170 KS, 0 - 100 km/h za 7,7 sekundi, maksimalna brzina: 218 km/h, potrošnja goriva: 4,4 - 4,3 litra/100 km *, CO2 emisija: 115 - 114 g/km *.

 

Novi upravljač sa multifunkcionalnim tasterima i radio sa ekranom u boji od 6,5 inča kao standard.

Novodizajnirani volan sa tri kraka u MINI sa 3, MINI sa 5 vrata i MINI Cabrio sada poseduje multifunkcijske tastere. Na levoj strani moguće je aktivirati Speed Limit Device za podešavanje maksimalne brzine, dok su audio i komunikacione kontrole na desnoj strani. Kožni sportski volan, MINI Yours sportski kožni volan i kožni volan John Cooper Works su opcionalno dostupni. 

Standardna oprema, takođe, uključuje audio sistem sa ekranom u boji od 6,5 inča u centralnom instrumentu i integracijom mobilnog telefona preko Bluetooth-a. Kontrolni ekran nudi funkcije osetljive na dodir u kombinaciji sa opcionim Radio MINI Visual Boost i navigacionim sistemom.

Nove opcije: bežično punjenje mobilnog telefona, MINI logo projekcija.

Inovativna dodatna oprema za MINI sa 3 vrata, MINI sa 5 vrata i novi MINI Cabrio uključuju opciju bežičnog punjenja mobilnog telefona. Odeljak za skladištenje integrisan u središnji naslon za ruku omogućava bežično punjenje mobilnih telefona. Ova opcija takođe uključuje i drugu USB utičnicu u prednjem dijelu centralne konzole.

Opcioni MINI Excitement paket sada uključuje i MINI logo projekciju na strani vozača. Kada se vozilo otvori i zatvori, novi MINI logo se projektuje na zemlju ispred vrata iz izvora svetlosti u spoljašnjem ogledalu i ostaje vidljiv 20 sekundi ili trajno ako su vrata otvorena.