Oživite svoj MINI iz snova!

Kreiranje Vašeg MINI-ja iz snova ne mora da bude komplikovano. Dovoljno je da uzmete papir i olovku i da kreirate onaj koji ste oduvek želeli, a u tome će Vam pomoći dizajner MINI automobila Jozef Kulman sa svojim praktičnim savetima. Čak i ako niste vešti u crtanju, Jozefovi saveti će Vam pomoći da skicirate MINI automobil po svom ukusu. 

 

Oživite svoj MINI iz snova

 

Pre nego što počnete, obratite pažnju na detalje.

 

Važno je naglasiti da je vežba presudna i da postoji mogućnost da Vaš MINI iz snova neće baš biti onakav kakvim ste ga zamislili iz prvog pokušaja. Osim što je bitno da obratite pažnju na perspektivu, potrebno je i da znate dosta toga o detaljima koje karakterišu jedan MINI automobil (poput specifičnih farova) i sve o njegovim specifičnim proporcijama. Što više realističnih detalja uključite u Vaš crtež, Vaš MINI će biti verodostojniji.

 

Oživite svoj MINI iz snova

 

Zabavite se dok crtate MINI.

 

Ponekad je najteže početi, posebno ako nemate velikog iskustva. Krenite najpre sa jednostavnijim linijama i potezima i skicirajte grube konture. Jozefov savet je da počnete od guma, te postepeno docrtavajte oblik karoserije. Konkretne detalje kao što su bočni retrovizori treba samo da se blago naznače olovkom. Te prve linije koje načinite neće se videti kasnije kada vaš crtež poprimi oblik i nakon što dodate malo senčenja - tako da ne treba mnogo zbog njih da binete.

 

Oživite svoj MINI iz snova

 

Nacrtajte MINI kao profesionalac – koristite šablon.

 

Nakon što iscrtate konture karoserije automobila, možete lagano dodati prozore i krov, a potom gume i farove. Sledeći korak biće tamnije linije na crtežu. Prednja strana vozila MINI ima karakteristične okrugle farove. Kako su neki delovi automobila izuzetno zahtevni za crtanje, sasvim je u redu da koristite šablone, kako biste bili što precizniji. Takođe, upotreba šablona za gume je podjednako dobra ideja. 

 

Oživite svoj MINI iz snova

 

Fine detalje ostavite za kraj.

 

Detalji su ono što skicu automobila čini maksimalno realističnom. Pogledajmo farove. Ne samo što njihov oblik mora da bude tipično okrugao, već i senčenje unutar fara mora da uhvati duga svetla i njihovu refleksiju kako bi se dočarao fokusirani, ali prijateljski izgled koji ona daju MINI automobilima. Jozefov ključni savet je: „Važno je ne pogubiti se u detaljima. Ne zaboravite da stalno posmatrate sliku kao celinu.“

 

Oživite svoj MINI iz snova

 

Neka Vas nadahnu oblici i boje.

 

MINI je čuven ne samo po legendarnom dizajnu, već i po širokom spektru boja i kombinaciji materijala. Zaista ne postoji druga boja koja je tako neraskidivo povezana sa automobilom MINI kao British Racing Green.

 

Naravno, to nije jedina nijansa zelene koja se dopada ljubiteljima brenda MINI. Deo posla Ivlin Hartman kao CMF dizajnerke (boja, materijal i finiš), jeste i dizajn koncepta boja i materijala. Ona razvija ideje za nove nijanse boja i onda zaključuje koji materijali i teksture najbolje idu uz njih.

Takođe testira koje boje najbolje idu uz različite oblike površine automobila. „Pre nego počnem sa samim dizajniranjem koncepta, dopustim sebi da me nadahne mnoštvo stvari i pravim probne kombinacije raspoloženja, kolaže fotografija sa bojama i različitim površinama i teksturama“, objašnjava Ivlin. „Veoma pažljivo posmatram u svom svakodnevnom životu kao i kada putujem, zato što sve oko vas može da izazove nove zamisli i veoma lična tumačenja.“ Važno je igrati se različitim materijalima i bojama i videti kakvu reakciju one izazivaju. Kontrasti, suprotnosti i akcenti stvaraju tenziju. Oni daju dizajnu to izvesno nešto. „Važno je i ostati radoznao i otkrivati svet otvorenih očiju“, savetuje Ivlin.

 

Oživite svoj MINI iz snova