BROJ 37 JE PONOVO NA STARTNOJ LINIJI. SPECIJALNO MINI IZDANJE „PEDI HOPKIRK“.

Paddy Hopkirk
Iako je prošlo 56 godina, sećanja na veliki trijumf koji je postigao mali automobil sa startnim brojem 37 nisu nimalo izbledela. Godine 1964, klasični Mini Cooper S postigao je prvu od tri sveukupne pobede na legendarnom reliju u Monte Karlu. Za volanom: tada 30-godišnji vozač relija iz Severne Irske Patrik „Pedi“ Hopkirk. U njegovu čast, MINI sada predstavlja model-ediciju sa ekskluzivnim dizajnom i elementima opreme koji obeležava jedno od najspektakularnijih dostignuća u istoriji međunarodnih auto-trka. Nepogrešivi podsetnik na Hopkirkovu pobedu u klasičnom Miniju jeste startni broj automobila, 37, koji je prisutan u stilizovanoj formi na vratima vozača i suvozača modela edicije.

 

MINI Paddy Hopkirk Edition biće dostupan na odabranim tržištima automobila od oktobra 2020. kao MINI Cooper S sa troja vrata (kombinovana potrošnja goriva: 6,4 – 6,1 l/100 km; kombinovane emisije CO2: 147 – 139 g/km), MINI Cooper S sa petora vrata (kombinovana potrošnja goriva: 6,5 – 6,2 l/100 km; kombinovane emisije CO2: 141 g/km) i MINI John Cooper Works (kombinovana potrošnja goriva: 7,1 – 6,9 l/100 km; kombinovane emisije CO2: 162 – 157 g/km). Poput slavnog startnog broja i snažnog motora, završna Chili Red boja karoserije i beli krov modela edicije nadahnuti su istorijskim modelom.

 

Hopkirkovu pobedničku vožnja u modelu Mini Cooper S oduševljeno su proslavili posmatrači na licu mesta kao i ljubitelji auto trka u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dok je vozio mali britanski auto sa svojim engleskim suvozačem Henrijem Lidonom, Hopkirk je nadvladao izglede protiv konkurenata značajno većom snagom motora. Formula hendikepa koja je u to vreme bila na snazi značila je da se u određenoj meri kompenzuju razlike u težini i izlaznoj snazi na startnom polju. Ali ključni faktori u izazovnoj poteri po seoskim putevima i planinskim prevojima, kroz ledeni sneg, oko uskih krivina i niz strme padine bili su agilnost i pouzdanost modela Mini Cooper S i Hopkirkove vozačke veštine.

 

Iznenađujuća pobeda u Monte Karlu dovela je do toga da Pedi Hopkirk postane preko noći najslavniji britanski vozač relija. Istovremeno, klasični Mini je napredovao od autsajdera i modela koji se dopada masama prerastavši u legendu auto-trka. To je potvrđeno u godinama koje su usledile, kada je Mini Cooper S dominirao relijem u Monte Karlu. Hopkirkovi finski drugovi iz tima, Timo Makinen i Rauno Altonen, dodali su još dve direktne pobede kolekciji titula 1965. i 1967. Pobednički niz na reliju u Monte Karlu nastavlja i dan-danas da inspiriše ljubitelje MINIJA širom sveta. Sa edicijom MINI Pedi Hopkirk, oni sada imaju priliku da iskažu svoju strast prema trkama na posebno autentičan način.

 

Model kombinuje spoljašnju farbu u stilu istorijskog pobednika na reliju na specifičan način sa aluminijumskim John Cooper Works točkovima od 17 inča u Track Spoke Black dizajnu ili aluminijumskim kovanim John Cooper Works točkovima od 18 inča u Jet Black mat dizajnu i brojnim drugim akcentima u tamnim bojama. Ram i horizontalni držač rešetke hladnjaka finiširani su u crnoj boji visokog sjaja, kao i umeci za donje otvore za vazduh, otvor na haubi, ručice na vratima, preklop na otvoru za punjenje, ručica zadnjih vrata, MINI logotipi napred i nazad kao i okviri za farove i zadnja svetla.

 

Startni broj 37 takođe se pojavljuje na kućištima bočnih migavaca. Ostali prepoznatljivi elementi eksterijera su LED farovi i zadnja svetla u dizajnu britanske zastave, nalepnice sa natpisom „Paddy Hopkirk Monte Carlo“ i jedna pruga na haubi na strani vozača, gde se kao i na zadnjim vratima modela edicije nalazi potpis pobednika „Montea“ iz 1964. Pored toga, slavna kombinacija broja i slova 33 EJB sa tablice pobedničkog automobila iz Monte karla 1964. prikazana je na traci na haubi primenom grafike sa 3D efektom.

 

Hopkirkov potpis se pojavljuje i na ukrasnoj lajsni sa strane suvozača, koja je deo površina enterijera u boji Piano Black visokog sjaja. Još jedan ekskluzivni element dizajna čine MINI LED ulazni pragovi sa imenom „Paddy Hopkirk“. MINI Excitement paket i Comfort Access takođe su uključeni u ediciju MINI Pedi Hopkirk. Tržišno specifična konfiguracija takođe obuhvata pomoćne farove u boji Piano Black, kapicu ključa sa startnim brojem 37 i ukrojene ukrasne lajsne u boji Piano Black između karoserije i staklenih elemenata. Pored toga, ovaj model se može prilagoditi ličnom stilu vozača tako da se dobije potpuno jedinstveni primerak. Za optimizaciju zadovoljstva u vožnji, komfora i individualnog stila, gotovo svi elementi, iz ponude opcionalnih dodataka za MINI modele sa 3 i 5 vrata, su dostupni