PAT MOS EDICIJA: OMAŽ TALENTU I HRABROSTI

Da su trke su u genima MINI-ja govore podaci da su najveći podvizi u istoriji brenda postignuti upravo na trkačkim stazama.

Da su trke su u genima MINI-ja govore podaci da su najveći podvizi u istoriji brenda postignuti upravo na trkačkim stazama. Zasluge za to pripadaju ni manje ni više nego jednoj izuzetnoj ženi. U maju 1962. godine, klasični MINI prvi put je upisan na listu pobednika jednog međunarodnog relija.

 

U "Reliju lala" - od holandske opštine Nordvijk do francuske Rivijere i natrag – Pat Mos je postigla najbolje vreme u odnosu na udaljenost u svom klasičnom MINI Cooper-u.

 

Tačno 60 godina kasnije, MINI slavi talenat, hrabrost i strast ove britanske žene-vozača fascinantnom specijalnom edicijom.

 

Edicija Pat Mos za MINI-ja sa tri i petoro vrata ograničena je na nešto više od 800 vozila, čime se obeležava ne samo lansiranje izuzetne sportske karijere klasičnog MINI-ja, već i pionirsko dostignuće žena u auto-trkama.

 

PAT MOS EDICIJA: OMAŽ TALENTU I HRABROSTI

 

Uspeh u Holandiji načinio je od klasičnog MINI-ja, Pat Mos i njene suvozačice En Vizdom junake u disciplini kojom su inače dominirala znatno veća vozila i koja su bila isključivo domen muškaraca.

 

Ediciju Pat Mos karakterišu nekonvencionalna dizajnerska rešenja i posebni stilski detalji koji će, od maja 2022, biti dostupni za modele MINI Cooper sa troje i petoro vrata i MINI John Cooper Works. Ti automobili doneće sa sobom spoj sporta i zabave koja će se oslikavati u svakodnevnoj vožnji.

 

Ekskluzivan dizajn predstavljaće trkački istorijat MINI-ja inspirisan sportskim karijerama Pat Mod i En Vizdom.

 

PAT MOS EDICIJA: OMAŽ TALENTU I HRABROSTI

 

Jedna od inovacija je i multi-koloritni krov koji će po prvi put biti dostupan upravo u ovoj specijalnoj ediciji. Boje će se kombinovati od Chilli Red preko Melting Silver do Jet Black nijansi.

 

Na C stubovima i kućištima migavaca vozila edicije sa natpisom "Pat Moss" pojavljuje se stilizovani cvet lale koji simboliše prvu pobedu na reliju. Radkapne su takođe dizajnirane shodno konturama tipičnog holandskog cveta.

 

Ključne činjenice o "Reliju lala" iz 1962. pojavljuju se ispod bočnih kućišta za migavce na prednjim panelima i upotpunjene su sloganom koji je i danas primenjiv za MINI: „Rođen da se takmiči“.

 

PAT MOS EDICIJA: OMAŽ TALENTU I HRABROSTI

 

Motiv lale, ispisano ime i ključne činjenice o prvoj pobedi na relijima mogu se naći i na sito-štampom ukrašenim aluminijumskim pragovima vrata dizajniranim ekskluzivno za model edicije.

 

Drugi element dizajna, upotrebljen prvi put u Ediciji Pat Mos, jeste horizontalna bela traka koja se prostire preko haube. Štampana kombinacija trodimenzionalnih brojeva i slova – 737 ABL – jeste broj registarskih tablica klasičnog MINI-ja koji je osvojio "Reli lala" 1962. godine.

 

U međuvremenu, originalni potpis koji je Pat Mos nosila na haubi svog automobila posle jedne njene pobede krasi prednju oplatu modela edicije kao grafički otisak.

 

PAT MOS EDICIJA: OMAŽ TALENTU I HRABROSTI

 

U unutrašnjosti vozila ove edicije, poznati potpis na unutrašnjoj površini u boji Piano Black u putničkoj kabini još jedna je počast revolucionarnoj ženi-vozaču, koja je preminula 2008. godine.

 

Sportski kožni volan nosi amblem edicije u obliku grafike lale koja se pojavljuje na klipu donjeg kraka. Apstraktni prikaz klipova motora koji se kreću gore-dole služi kao motiv za grafiku na unutrašnjoj površini sa vozačeve strane.

 

MINI Edicija slavi predvodnicu u trkama Pat Mos, MINI-jev istorijat na relijima i pravi timski duh. Jedna od izuzetnih pojedinosti prvog trijumfa na reliju za klasični MINI jeste činjenica da je En Vizdom insistirala da učestvuje na Reliju lala uprkos tome što je u to vreme bila trudna: ona je htela da članici svog tima Pat Mos obezbedi nepogrešivu navigaciju na trasi dugoj preko 2.500 kilometara.

 

PAT MOS EDICIJA: OMAŽ TALENTU I HRABROSTI

 

Mosi i Viz – kako su ih nazivali u boksu – sedam godina su bile uspešan duo. Njih dve su imale hrabrosti da se takmiče u sportu u kojem su dominirali muškarci i da unesu fundamentalne promene.

 

Mlađa sestra vozača Formule 1 Stirlinga Mosa, Pat Mos, osvojila je i "Reli Sestrijere" u Italiji 1968. godine, kao i niz drugih međunarodnih priznanja, a bila krunisana i kao evropska reli šampionka čak pet puta.

 

Pat Mos i En Vizdom utabale su put za izuzetnu karijeru klasičnog MINI-ja. Godine 1964, 1965. i 1967, ovaj britanski mali automobil obezbedio je pobede na reliju u Monte Karlu.

 

Decenijama kasnije, MINI je postao dominantni brend na najtežem svetskom reliju izdržljivosti, nakon pobeda na reliju Dakar četiri puta zaredom od 2012. do 2015. godine, nakon čega su usledile još dve pobede 2020. i 2021. godine.

 

PAT MOS EDICIJA: OMAŽ TALENTU I HRABROSTI