Peta generacija MINI-ja se "zagreva" na snegu i ledu

MINI priprema lansiranje svoje pete generacije gde je u prvom planu model sa troje vrata, koji će biti u ponudi kako sa potpuno električnim pogonom, tako i sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

MINI priprema lansiranje svoje pete generacije gde je u prvom planu model sa troje vrata, koji će biti u ponudi kako sa potpuno električnim pogonom, tako i sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga, MINI sprema i krosover verziju, a konceptna studija budućeg Countrymana trebalo da bude predstavljena ove godine.

 

Novi MINI trenutno prolazi kroz testove vozne dinamike u zimskom centru za testiranje BMW Grupe u Ajreplogu u Švedskoj. Električni pogonski sklop, visokonaponska baterija, elektronika snage i tehnologija punjenja prototipova već pokazuju visoki stepen zrelosti na ekstremnim temperaturama ispod nule.

 

Peta generacija MINI-ja se "zagreva" na snegu i ledu

 

Snegom prekriveni putevi i specijalno pripremljen teren na zaleđenim jezerima takođe služe kao idealne probne staze na kojima se veoma senzitivno mogu testirati, usavršiti i međusobno uskladiti karakteristike pogona, upravljanja i šasije.

 

„MINI je na putu rasta i usmeren je prema potpuno električnoj budućnosti. Naš slavni model sa troje vrata maksimalizuje doživljaj naših kupaca i ima jasan fokus usmeren ka održivosti sa minimalnim tragom emisija u okruženju“, navodi Stefani Vurst, direktor MINI brenda.

 

Peta generacija MINI-ja se "zagreva" na snegu i ledu

 

Novi MINI sa troje vrata dosledno nastavlja koncept zabavne gradske vožnje koji je uspešan više od 60 godina, dok elektrifikacija nudi dizajnerima mogućnost da misle fundamentalno drugačije i da stvaraju nove polazne tačke koje će biti karakteristične za MINI.

 

Dizajn novog MINI-ja predstavlja kombinaciju prepoznatljivih specifičnosti (koje se ogledaju u tredicionalnim detaljima) i nove tehnologije, izazivajući maksimum emocija i minimalni trag zagađanja.

 

Peta generacija MINI-ja se "zagreva" na snegu i ledu

 

Inspirativne karakteristike novog MINI-ja sa troje vrata usavršavaju se u Ajreplogu, a svaki krug koji ovaj model napravi po snegu i ledu, pomaže inžinjerima da dotatno razviju elektromotor i kontrolne sisteme za optimizaciju vuče, ali i da testiraju istem za upravljanje i ponašanje auta prilikom skretanja i kočenja.

 

Peta generacija MINI-ja se "zagreva" na snegu i ledu

 

Integrisana primena svih sistema pogona i šasije omogućava visok stepen sveukupne usklađenosti, koja pomaže da model u kasnijoj proizvodnji daje koherentnu i poznatu MINI ravnotežu koja obuhvata sportske karakteristike i udobnost u vožnji.

 

Peta generacija MINI-ja se "zagreva" na snegu i ledu