Pitali smo Olivera Hajlmera još ponešto o MINI modelima.

 

 

Pitali smoŠta prema Vašem mišljenju predstavljaju novi modeli sa oznakom MINI?

 

Suštinski, ovaj MINI je prvi autentični MINI koji svoj karakter nadgrađuje na filozofiji individualizacije. U okviru krilatice “Purify”, iskristalisale su se i istakle sve one stvari koje čine MINI: kvalitet, savremenost i identitet. Ovde nam je bilo veoma važno da postignemo što veću razliku između različitih varijanti motora. Po prvi put nemamo specifični dizajn svojstven modelima MINI One, Cooper, Cooper S, Cooper SE i John Cooper Works koji je činio razliku između navedenih modela.

 

Kakav ste pristup imali u procesu razvoja ovog modela?

 

MINI ima slavnu istoriju. To znači da mi u odeljenju MINI Design imamo jedan fascinantan zadatak a to je da smo stalno u potrazi za ravnotežom između nasleđa i budućnosti. Šta treba zadržati a šta treba preraditi i ponovo osmisliti? Nama je bila važna strategija koja je imala svrhu da sve “redukuje” na suštinu, tako da se možemo usredsrediti na pojedinačne elemente i unaprediti njihov izgled i pojavu. Uz novi MINI, revolucija je predstavljena kroz detalje. Namera je bila da modernizujemo sve što se može modernizovati ali tako da istovremeno zadržimo postojeću supstancu samog automobila. Pomenimo, izostanak hromiranih delova iz prednjih svetala i premijerno efektno rešenje MINI potpisa u svetlima za dnevnu vožnju. Isti je slučaj sa maskom hladnjaka: redukovanjem određenih elemenata maske hladnjaka, dali smo čitavom prednjem kraju jednu jasnu, moderniju pojavu. Po prvi put smo usaglasili boje maske hladnjaka i karoserije te tako dobili jedan drugačiji izgled i pojavu.

 

 

Pitali smo

 

 

Koje su to sve posebne odlike dizajna novih MINI modela?

 

MINI revolucije započinje bojama i temama koje se koriste na materijalima. Oduvek smo hrabro koračali u tom smislu a to je slučaj i ovog puta, sa novim modelima s oznakom MINI. Višebojni krov (Multitone Roof) koji vizuelno očarava svojim izraženim dizajnom sačinjenim od više boja – tu smo da damo pravu izjavu o stilu i da krenemo u smeru inovacija u dizajniraju kontrastnih boja krova, koje smo inače i ustanovili. Nijanse boja za sve nove krovove kreću od tamno i svetlo plave pa sve do crne. Poseban proces proizvodnje koji smo razvili u potrojenju u Oksfordu, za rezultat ima činjenicu da je svaki krov potpuno jedinstven, jer metoda farbanja (wet-on-wet) posledično stvara suptilne razlike u prelazima boja. Tako će svaki vlasnik dobiti priliku da poseduje istinski unikat; od toga ne može individualnije. Štaviše, prvi smo proizvođač automobila koji uopšte nudi ovakvo rešenje za farbanje krova. Pored pomenutog, spoljašnjost ukrašavaju i novi lagani alu točkovi od 18 inča. Rezultat su rada na razvoju klasičnih Mini točkova, sada sa posebno brušenom površinom. Dizajn u dve boje stvara veoma efektan kontrast a koncentrični detalji daju svoj doprinos i stavljaju „tačku na i“ kada govorimo o dinamičnosti i savremenoj pojavi.

 

Na prvi pogled, unutrašnjost je tipična za MINI, ali ako pogledate pažljivije, primetićete veliki broj detalja koje smo unapredili ili uveli. Manje prekidača i tastera u kabini daje sofisticiran i moderan osećaj. Jasna postavka kokpita i novi upravljač sa multifunkcijskim tasterima integriše dodatne funkcije i smanjuje površine pod tasterima i dugmićima. Digitalna instrument tabla i čuveni centralno postavljeni instrumenti sa potpuno novim interfejsom ukazuju da je vreme digitalizacije stiglo. Jedna od odlika koju možda ne možete odmah videti ogleda se u činjenici da su sve površine sportskog sedišta Light Chequered 100% izrađene od recikliranih materijala. To znači da budućnost mora biti moderna ali i održiva.

 

Značajno ste unapredili i korisnički interfejs. Kako je došlo do toga?

 

Usredsredili smo se na kontrole i komande koje treba dodirnuti u novim MINI modelima, jer to jeste nešto s čime su naši korisnici upoznati dok koriste svoje uređaje van automobila. To znači da automobil treba da pruži intuitivni nastavak ove logike kontrole. Celokupna postavka je vizuelno pojednostavljena i moderna u smislu korišćenja. Sada imamo „live widgets“, koje korisnici mogu prilagoditi ili promeniti. Zato i koristimo dve kolorne kombinacije “Lounge” i “Sport” za režime vožnje na centralnom informacionom displeju. Svi ovi režimi su upareni sa proširenim ambijentalnim osvetljenjem. Nakon što vozač izabere režim rada, ambijentalno osvetljenje se u potpunosti menja i omogućava da svi u kabini diskretnije uživaju u vožnji i iskustvu koje MINI donosi.

 

Koliki je obim predviđene individualizacije?

 

Individualizacija je oduvek centralna tema za MINI. S tim u mislima, sigurno se nismo vraćali u prošlost s ovim novim MINI modelima; umesto toga nudimo nove načine na koje možete adaptirati svoj automobil, u skladu sa individualnim zahtevima i sklonostima. Kao što sam već pomenuo, teško je zamisliti nešto individualnije od višebojnog Multitone krova. Ovom modelu namenili smo još tri potpuno nove boje. Sasvim očekivano, iznova smo proširili ponudu vrhunske opreme i opcija za doterivanje kabine koje će vozačima omogućiti da njihov automobil bude istinski jedinstven. Uz Multitone krov, to znači da smo stvorili mogućnosti i opcije kakve do sada nisu viđene.

 

 

Pitali smo

  

 

 

Šta nam novi MINI govori o (dizajnu) budućnosti MINI modela?

 

Princip „manje je više“ igrao je presudnu ulogu u oblikovanju novog MINI-ja. Nakon svega, verujemo da će u ovom sve kompleksnijem svetu, biti veoma važno fokusirati se na suštinske aspekte. Ne vidimo redukovanje kao izgovor da se bez nečega može. Smatramo da je umesto toga bolje imati mogućnost da se naglasi ono što je istinski važno, u najvećoj mogućoj meri. Po našem viđenju, redukovanje predstavlja jasan izbor – u smislu elemenata od kojih ćemo, zahvaljujući našoj strasti, posvećenosti detaljima i stručnosti, imati najveću moguću korist.