Predstavljen potpuno novi MINI Countryman

Po prvi put i u električnoj verziji.

Novi MINI Coutryman 2023

 

Potpuno novi MINI Countryman treće generacije u najsvežijem izdanju donosi niz inovacija, viši nivo udobnosti, kao i posebne oblike zabave. Po prvi put ovaj MINI-jev model pojavljuje se i u električnim verzijama, iza čega stoji i namera brenda MINI da do 2030. godine postane brend sa svim potpuno električnim modelima.

 

Novi MINI Coutryman 2023

 

Potpuno električni MINI Countryman dostupan je u dve verzije. MINI Countryman E sa snagom od 150 kV/204ks i obrtnim momentom od 250 Nm nudi domet od 462km (WLTP standard). Ova verzija ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,6 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 170 km/h.

 

Takođe, u ponudi je i potpuno električni MINI Countryman SE ALL4 sa 230kV/313ks i 494Nm i dometom od 433km (WLTP standard). Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi 5,6 sekundi, a maksimalna brzina je 180 km/h.

 

Novi MINI Countryman je takođe dostupan sa inovativnim i efikasnim benzinskim motorima. U pitanju su MINI Countryman C sa pogonom na prednjim točkovima, kao i MINI Countryman S ALL4 sa pogonom na svim točkovima. Tu je i MINI Countryman JCW ALL4 - model uvećane snage sa pogonom na svim točkovima. Novi MINI Countryman će takođe biti dostupan i u  dizel varijanti.

 

Novi MINI Coutryman 2023

Dizajn nove generacije MINI modela je moderan i digitalan i kombinuje autentičnost, progresivnu tehnologiju.

 

Najveći MINI model u porodici dolazi u još većim dimenzijama u odnosu na svog prethodnika - dužina: 4.433 mm, širina: 1.843 mm i visina: 1.656 mm, što njegovu pojavu čini posebno impresivnom i upečatljivom. Zahvaljujući međuosovinskom rastojanju, koje je sada 2.692 mm, udobnost je dodatno povećana.

 

 

Standardni točkovi su prečnika 18 inča, opciono su dostupne felne od 19 i 20 inča koje naglašavaju tipičan MINI karting osećaj. 

 

Prednji deo potpuno električnog MINI Countryman-a definisan je izražajnom konturom nove osmougaone prednje maske. Kompletan eksterijer odiše modernim, minimalističkim dizajnom koji karakterišu jasne i izražajne linije.

 

Vozač i suvozač od sada mogu da uživaju u znatno unapređenoj udobnosti sa skoro tri centimetra dodatne širine u predelu ramena i laktova. Širina zadnjih sedišta takođe je povećana za 2,5 centimetra. Opcioni panoramski stakleni krov čini unutrašnjost posebno svetlom i prijatnom, sa prednjom polovinom koja se može otvoriti. 

 

Novi MINI Coutryman 2023

 

Enterijer novog MINI Countryman-a donosi najveći nivo zabave i komfora do sad. Instrument tabla funkcioniše u potpunosti bez dodatnog displeja iza volana, a sav relevantan sadržaj se projektuje na opcionalni head-up displej.

 

Centralni OLED ekran postavlja novi standard svojom visokom rezolucijom i po prvi put svojim okruglim oblikom. Zahvaljujući MINI operativnom sistemu 9, svim funkcijama vozila se može upravljati intuitivno putem dodira ili glasa. MINI operativni sistem 9, koji je interno razvila BMW Grupa, zasnovan je na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP).

 

Grafički prikaz sadržaja je moderan sa izraženim fokusom na važne opcije. Gornji deo prikazuje relevantne informacije u vezi sa vozilom kao što su brzina i status baterije, dok su u donjem delu stavke menija: navigacija, mediji, telefon i klima koji se mogu direktno izabrati u bilo kom trenutku.

 

Svim ostalim funkcijama se može pristupiti preko menija na isti način kao na pametnom telefonu. U novom MINI Countryman-u, brojne funkcije se mogu kontrolisati korišćenjem glasovnog ličnog asistenta. 

 

Novi MINI Coutryman 2023

 

Po prvi put, MINI Countryman nudi i poluautomatsku vožnju pri brzinama do 60 km/h. Do ove brzine vozač može da skloni ruke sa volana pod uslovom da nastavi pažljivo da prati saobraćaj. Vozač mora biti spreman da aktivno upravlja i koči u svakom trenutku. Ova funkcija se nadograđuje na druge sisteme asistencije vozaču, preuzimajući i uzdužno i bočno vođenje unutar trenutne trake.

 

Dodatno, potpuno električni MINI Countryman pruža mogućnost izračunavanja najefikasnije rute sa optimizovanim punjenjem nakon unošenja odredišta, što uključuje unapređeno upravljanje rekuperacijom, čime se povećava domet vozila.

 

Kao standard, novi Trailer Assistant pomaže pri parkiranju sa prikolicom i nudi pomoć oko potrebnog ugla volana pri vožnji unazad. Pored funkcija automatskog parkiranja i pogleda za parkiranje od 360 stepeni, novi MINI Countryman jasnije identifikuje moguća parking mesta zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora i četiri Surround View kamere.

 

Kao deo opcionog Parking Assistant Professional sistema, vozilom se može manevrisati van parking mesta preko pametnog telefona pomoću nove funkcije daljinskog parkiranja. Ako nema dovoljno prostora sa strane vozila, MINI Countryman koristi ovu funkciju da sam izađe sa parking mesta, što olakšava vozaču da uđe u automobil.

 

U kombinaciji sa opciono dostupnim MINI Connected paketom, MINI Connected Store omogućuje pristup praktičnim i zabavnim aplikacijama, uključujući igre, muziku i video strimovanje. Nova aplikacija AirConsole pruža jedinstveno gejming iskustvo za sve putnike, koji iz pomoć pametnih telefona upravljaju sadržajem na OLED ekranu.