Vatromet senzacija: Letnja avantura na Karibima

MINI na Kribima

 

Živopisno mesto, šareni kokteli, biserno beli pesak i bajkovito plava voda: Kurasao je mirno karipsko ostvro koje može da se pohvali neverovatnim pejzažima.

Međutim, postoji li postoji li bolji način da se istraži ostrvo nego u MINI kabrioletu boje Caribbean Aqua?

 

dam Image

 

Kurasao – holandsko ostrvo od 444 kvadratna kilometra, 60 km severno od Venecuele, savršeno je za istraživanje i to MINI kabrioletom. Sa prosečnom temperaturom od 28 stepeni i malo padavina, Kurosao je idealan za vožnju MINI kabrioleta uz otvoren električni, tekstilni krov „3 u1“ koji je spreman 18 sekundi pre polaska.

Čak i sa spuštenim krovom, u prtljažnik od 160 litara, bez problema staje sva oprema za plivanje i ronjenje koja bi mogla da vam zatreba kako biste uživali u fantastičnim plažama ostrva.

 

MINI Cabrio na Karibima

 

Kurasao, ostrvo sa bogatom istorijom, ima 150.000 prijateljski nastrojenih stanovnika, sjajnu hranu i mogućnost za mnogobrojne zabavne aktivnosti. MINI kabriolet u boji Carribean Aqua se zato i savršeno uklapa u celu priču – dodatno i zbog toga što vas javni prevoz neće odvesti do svakog mesta koje biste želeli da posetite.

Upoznavanje je najbolje započeti istraživanjem „Holandske četvrti“ u prestonici Vilemstad sa centralno lociranom prirodnom lukom Šotegat, gde je smeštena najveća unutrašnja prirodna luka na zapadnoj hemisferi. 

 

MINI City Art

 

Centar grada sa četvrtima Punda, Otrabanda, Šarlu i Pjetermaj kafe distriktom predstavlja svetsko nasleđe UNESCO-a, delom zahvaljujući mnogim istorijskim zgradama holandske kolonijalne arhitekture. Tu spadaju tvrđava Amsterdam, Guvernerova palata i sinagoga Mikve Izrael-Emanuel.

Dok će vas Punda oduševiti veoma uskim i pravim ulicama, predivno restaurirane vile u Šarluu i Pjetermaju ostavljaju impresivan utisak. Uzbudljivo je i u Otrabandi, gde kompaktni MINI kabriolet lako savladava lavirinte krivudavih uličica sa malim živopisnim kućama.

 

MINI Cabrio na Karibima

 

Prestonica Vilemstad podeljena je zalivom Sint Anabajom, a tu su i dva mosta koja zaista vredi videti. Prvi, Koningin Julianabrug, nosi većinu saobraćaja i zaista je impresivan, jer ga prelazite na visini od 56,4 metara uz nezaboravan pogled na stari grad.

 

 

MINI Cabrio na Karibima

 

Ukoliko se opredelite za drugi most, Koningin Emabrug, onda se na kratko rastajete sa MINI kabrioletom, jer njemu možete prići samo pešice. Ova jedinstvena „obrtna stara dama“ izgrađena je 1888. i počiva na 16 plovećih pontonskih brodova.

Ako je neophodno, pokreću ga dizel motori tako da mogu da prođu velike lađe. Preporučujemo da se prošetate preko njega, pogotovo noću: Tada su kuće živopisno osvetljene i čine ovo jedinstveno mesto još šarmantnijim.

 

MINI Cabrio - Karibi gradska vožnja

 

 

Ako želite da vozite od Vilemstada do severoistočnog kraja ostrva, nemate izbora – samo jedan put odvešće vas tamo iz prestonice.

Na raskrsnici posle Grote Berga, odlučujemo da nastavimo severno po jugoistočnoj strani Kurosaa – premda je moguće skrenuti do različitih plaža ili manjih gradova na obe strane.

Odlučujemo se za Kamindu Moniku Kapel-Matej, koja nas vodi do Sotoa. U nekadašnjem domu najvećeg proizvođača soli na Kurasau, danas su restaurirane stare građevine sa luksuznim hotelom. 

 

MINI na Karibima - Gradska vožnja

 

Kao i gotovo na svakom drugom mestu, naravno da ćete pronaći divne plaže za plivanje, ronjenje ili jednostavno opuštanje. Povremeno morate da platite nekoliko antilskih guldena za ulaz, ali to svakako vredi.

Naša najsevernija stanica je poslastičarnica sa sladoledom Plaja Knip Smutis na Grote Knipu, mirnoj beloj peščanoj plaži sa lagunom na severu ostrva blizu Vestpunta. Tu stanovnici Kurasaa takođe dolaze da uživaju u roštilju, skokovima sa stena u bistru plavu vodu ili da se opuste na suncu. 

 

MINI Cabrio - Letnja avantura

 

U povratku duž severne ivice ostrva prema prestonici, odlazimo u posetu Kristofelparku, divnom nacionalnom parku sa najvišom planinom na ostrvu, 375 metara visokim Sint-Kristofelbergom.

 

Konačno, ne propustite pećine Hato blizu međunarodnog aerodroma. Zadiviće vas crteži iz drugog talasa indijanskog naseljavanja.

 

Nakon što parkirate MINI kabriolet preko noći, naravno, vreme je da probate čuveno lokalno piće. Alkoholno piće koje je ime dobilo po ostrvu pravi se od kora lokalnih gorkih pomorandži. 

 

MINI Cabrio letnja avantura na Karibima

 

U tom postupku, ostaci biljke natapaju se alkoholom, što otpušta aromu i supstance za bojenje. Piće je dostupno bilo u bistrom obliku ili u bojama crvenoj, narandžastoj, zelenoj i plavoj.

 

Naravno, piće proizvedeno na ostrvu ne može uopšte da se poredi sa pićem koje se u Evropi obično može naći kao „plavi kurasao“. Jedinstvena su – poput obilaska karipskog ostrva Kurasao MINI kabrioletom...

 

MINI Cabrio letnja avantura na Karibima