Zašto je Enco Ferari vozio MINI?

Zašto je Enco Ferari vozio MINI

 

Da li ste znali da je čovek koji je napravio neke od najbržih i najtraženijih automobila svih vremena odlučio da vozi MINI?

 

Većina ljudi bi pomislila da je Enco Ferari, kao osnivač jedne od najlegendarnijih marki automobila u istoriji, vozio isključivo brze i luksuzne Ferari automobile koje je napravila njegova kompanija. Međutim, to je daleko od istine. Pored raznih automobila koje je posedovao, čini se da je posebno cenio MINI, diveći se se njegovoj inovativnosti.

 

Zašto je Enco Ferari vozio MINI?

 

On je smatrao da su mnoge karakteristike klasičnog MINI-ja veoma atraktivne. Cenio činjenicu da je čak i kao prilično visok čovek (oko 1,87m) mogao lako da stane u MINI automobil. Takođe, bio ljubitelj pogona na prednje točkove, posebno u teškim, zimskim uslovima.

 

Zašto je Enco Ferari vozio MINI?

 

Kada je ovaj zadivljujući automobil debitovao u sportskoj verziji, Cooper-om, bilo je samo pitanje vremena kada će ga i nabaviti. Do sada nije poznat podatak koliko je MINI automobila bilo u posedu Enca Ferarija. 

 

Zašto je Enco Ferari vozio MINI?

 

Prema dostupnim podacima pretpostavlja se da je legendarni preduzetnik sigurno posedovao najmanje dva MINI modela. Jedan od tih MINI-ja bio je model Cooper 1100 S, koji je kasnije poklonio svom sinu i to nakon što je dobio specijalni MINI Cooper 1300 S.

 

Taj specifičan automobil mu je lično isporučio ser Alek Isigonis, a njih dvojicu je povezivalo divljenje prema inovacijama u inženjerstvu. Automobil je modifikovan na više načina, a najevidentnija promena su bila svetla za maglu postavljena ispod farova automobila, posebna sedišta, kao i nekoliko dizajnerskih elemenata kojim je naglašen trkački karakter automobila. 

 

Zašto je Enco Ferari vozio MINI?

 

Specijalni MINI je najpre bio ofarban u crveno, ali – nakon što je Enco Ferari tvrdio da samo Ferrari može biti ofarban u crveno – prefarban je u metalik sivu. Zanimljivo je to da je kasnije tokom svog životnog veka upravo taj MINI ipak prefarban u crveno. Motor automobila je takođe modifikovan, čime se povećala njegova maksimalna brzina na oko 153 km/h.

 

Specijalni MINI će kasnije postati vlasništvo Đuzepea Navonea (koji je osvojio „Mille Miglia“ 1948. godine vozeći Ferari 166 S) i to u trenutku dok je bio šef Ferarijevog tima za testiranje proizvodnih automobila. Taj čuveni MINI automobil je navodno i danas u upotrebi, što samo govori o kvalitetu MINI nasleđa koji traje decenijama.