SPOSOBNOST VOŽNJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM.

mini mobilnost – upravljivost – vozači sa invaliditetom mini mobilnost – upravljivost – vozači sa invaliditetom

Novi MINI Electric nudi modifikacije koje omogućavaju osobama sa invaliditetom da sami uživaju u slobodi vožnje. Ove modifikacije uključuju dodavanje prstena gasa na volanu i ručice ručne kočnice pored njega, što omogućava vozačima sa invaliditetom da imaju potpunu kontrolu nad vozilom svojim rukama.

Zatvoreni prsten za gas se nalazi u unutrašnjem krugu volana i omogućava udobno ručno upravljanje funkcijom gasa pritiskom ruke. Njegov oblik omogućava vozaču da drži obe ruke na volanu. Da bi parkiranje i startovanje bili lakši i jednostavniji sa prstenom za gas, postoji posebna postavka za smanjene karakteristike gasa. Prsten za gas se može deaktivirati preko prekidača i takođe se može ukloniti ako je potrebno zbog njegove bežične funkcionalnosti.

Ručicom ručne kočnice se može upravljati sa minimalnim naporom i deluje potpuno kao normalna pedala kočnice, koristeći prvo regenerativno kočenje, a zatim standardne frikcione kočnice. Originalne pedale su odvojene od prostora za noge poklopcem kako se ne bi slučajno pritisnule. Ovo se jednostavno može ukloniti za drugog vozača, omogućavajući MINI-ju da se vozi pomoću pedala.

„Za mene različitost znači omogućavanje svima da dele prepoznatljivo MINI iskustvo vožnje. A ovo se, naravno, podjednako odnosi i na elektrificirani MINI. Naš cilj je da svima omogućimo jednak pristup tako važnim inovacijama“, rekla je Stefani Vurst, direktor MINI-ja.

Rešenje je razvijeno, između ostalog, uz pomoć instruktorke bezbednosti vožnje Tine Šmit-Kindl koja koristi invalidska kolica. „Dizajn MINI Electric-a je veoma pristupačan takav kakav jeste. Uz dvostruku rekuperaciju, imate potpunu kontrolu nad trenutnim ubrzanjem i kočenjem“, rekla je Šmit-Kindl nakon svoje probne vožnje kroz Minhen sa Stefani Vurst koja se vozila na suvozačevom sedištu.